Előfizetői tartalom

Készülhetünk a tömeges kirúgásokra? Csak lassan a testtel!

A mesterséges intelligencia alkalmazása miatt a cégek általánosságban több munkavállalót képeznek majd át, mint ahányat elbocsátanak a következő három évben – derül ki a McKinsey nemzetközi tanácsadó cég friss felméréséből, amely szerte a világban kérdezett meg közel ezer olyan cégvezetőt, akik vállalata már használ MI-eszközöket. A jelentés kiemelten foglalkozik a generatív MI-eszközök (például ChatGPT) alkalmazásának kérdésével, amely technológiát legtöbb esetben az emberi tevékenységet kiegészítő, és nem feltétlenül helyettesítő megoldásnak tartják a cégek.

A generatív mesterséges intelligencia (MI) – vagyis a szöveges, képi vagy mozgóképes tartalmat előzetesen megtanított adathalmazok felhasználásával előállító technológia (például ChatGPT) – áttörési évének nevezi 2023-at a McKinsey augusztus elején kiadott jelentése, amely globális felmérésében azt vizsgálta meg, hogy mekkora mértékű az MI-eszközök használata a cégek körében.

A szerte a világból közel 1700 cégvezető (felső- és középvezető) véleményét tükröző, 2023 áprilisában felvett felmérésben mintegy 900-ra tehető azon cégvezetők száma, amelyek vállalata legalább egy funkcióban alkalmazza a mesterséges intelligenciát. Ezen belül a jelentés a generatív MI-eszközök használatának robbanásszerű terjedésére mutat rá. Kevesebb mint egy évvel azután, hogy számos ilyen eszköz a piacra került, a felmérésben részt vevő cégvezetők egyharmada azt állította, hogy cégük rendszeresen használja a generatív MI-t legalább egy üzleti funkcióban.

  • Összességében így az mondható el, hogy az MI-t használó, felmérésben szereplő cégek 60 százaléka alkalmaz generatív MI-eszközöket.
  • Továbbá az MI-t használó cégek vezetőinek 40 százaléka szerint a generatív MI fejlődése miatt a cégük növelni fogja az MI-be történő befektetését.
  • A megkérdezett felső- és középvezetők közül a legmagasabb beosztásban lévő felsővezetők közel egynegyede (22%-a) azt közölte, hogy személyesen használ generatív MI-eszközöket munkája során.

A használat mértéke meglehetősen hasonló a különböző vezetői beosztásokban, azonban a legmagasabb arányt a technológiai szektorban dolgozó megkérdezettek és az észak-amerikai régió válaszadói körében lehet kimutatni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés