Előfizetői tartalom

Még a távmunka éllovasa is visszarendelte az irodába a dolgozókat

A Zoom az elmúlt hetekben kétszer is jókora aknára lépett: először a munkatársak irodába történő visszavezénylésének híre vetett jókora hullámokat, majd a mesterséges intelligencia rendszereik során felhasznált adatok kezelése nyomán vetődtek fel sarkalatos kérdések. A koronavírus-járvány kétségtelenül egyik legnagyobb nyertese, az online munkavégzés reformjának éllovasa olyan problémák megoldására kényszerül, amelyek számos iparági szereplő számára szolgálhatnak precedens értékű tanulságként.

Sok más vállalathoz hasonlóan ebben az évben a Zoom is egyre több erőforrást fordított arra, hogy fejlessze lehetőségeit, képességeit a mesterséges intelligencia (AI) felhasználása terén. Márciusban frissítették felhasználási feltételeiket, és széles körű hozzáférést biztosítottak a felhasználói adatokhoz. A cél az volt, hogy ezáltal is támogassák az AI-technológiákat abban a tanulási folyamatban, amely egyre jobbá teszi működésüket.

A változtatás azonban heves vitákat és riadalmat váltott ki az ügyfelek és az adatvédők körében.

Adatalapú fejlesztés, de hogyan?

A kérdés most az, hogy vajon megoldható-e a mesterséges intelligencia-rendszerek tanítása privát adataink felhasználása nélkül? Ha ezeknek a rendszereknek egyre több és több információra van szükségük a fejlődéshez, honnan vegyék ezeket? A Zoom az év elején mutatta be néhány AI-alapú funkciójának próbaverzióját, amelyek segítségével az ügyfelek például összefoglalhatják, mi hangzott el egy-egy értekezleten - anélkül, hogy az egész ülést rögzíteniük kellene.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés