Előfizetői tartalom

Visszatér a kánikula a héten, de közben a világban is fontos dolgok történnek

Portfolio
A héten a forró időjárás visszatérte sok ember figyelmét inkább a vízpartok felé terelné, pedig a héten fontos események lesznek a világgazdaságban és idehaza is. A legnagyobb gazdaságokból fontos adatközlések jönnek, amelyek megmutatják, hogy a nagygazdaságok még nyáron is lassulástól szenvedtek-e. A héten emellett a magyar GDP-t is közzéteszik, és rögtön európai rangsorba is helyezhetjük Magyarországot. Emellett a piacok nagyon figyelni fognak az amerikai jegybank üzeneteire is. 33 fok ide vagy oda, aki kereskedik, annak ezen a héten a nyaraláson is figyelnie kell a híreket.

Hétfőn nem kezdünk erősen, egyedül a Magyar Nemzeti Bank mérlegstatisztikáira kell figyelni, ez az adatközlés viszont kifejezetten érdekes. Kedden viszont már beindul az adatdömping. Magyarországon az ipari termelés és az építőipar júniusi adatait közli a KSH, de a külföldi hírek is érdekesek. Japánban közzéteszik a második negyedéves GDP-t, Kínában pedig a legfrissebb kiskereskedelmi és ipari statisztikák mutatják be, mekkora bajban van aktuálisan a lassulással küzdő kínai gazdaság. Ha ez nem lenne elég, a deviza- és részvénypiacok szempontjából legfontosabb adatközlés csak délután érkezik, az amerikai kiskereskedelem alakulása a Fed várható kamatdöntései miatt érdekes, múlt héten például kisebb felfordulást hozott a szolgáltatások drágulása.

2023. augusztus 14. - augusztus 20. makronaptár
Magyar makrogazdaság
augusztus 14. hétfő 8:30 MNB Statisztikai mérleg júl.
augusztus 15. kedd 8:30 KSH Építőipar jún.
augusztus 15. kedd 8:30 KSH Ipar (második becslés) jún.
augusztus 15. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
augusztus 16. szerda 8:30 KSH GDP (első becslés) Q2
augusztus 16. szerda 11:30 ÁKK 6 hónapos dkj aukció  
augusztus 18. péntek 8:30 MNB Pénzügyi számlák Q2
augusztus 18. péntek 8:30 MNB Devizatartalék júl.
Nemzetközi makrogazdaság
augusztus 15. kedd 1:50 Japán GDP (első becslés) Q2
augusztus 15. kedd 4:00 Kína Ipar  júl.
augusztus 15. kedd 4:00 Kína Kiskereskedelem júl.
augusztus 15. kedd 8:00 UK Munkanélküliség jún.
augusztus 15. kedd 14:30 USA Kiskereskedelem júl.
augusztus 16. szerda 8:00 UK Infláció júl.
augusztus 16. szerda 11:00 EU GDP Q2
augusztus 16. szerda 14:30 USA Lakásépítési engedélyek júl.
augusztus 16. szerda 15:15 USA Ipar júl.
augusztus 16. szerda 20:00 USA Fed jegyzőkönyv  
augusztus 18. péntek 1:30 Japán Infláció júl.
augusztus 18. péntek 8:00 UK Kiskereskedelem júl.
augusztus 18. péntek 11:00 EU Infláció júl.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Szerdán reggel érkezik a magyar GDP-adat, emellett idehaza lesz még egy kincstárjegy-aukció is. Külföldön a brit inflációrós adat érkezik, de a magyar gazdaságot is azonnal rangsorba helyezhetjük, hiszen ekkor közli az Eurostat a felülvizsgált eurózóna növekedést, benne a tagállami rangsorokkal. Itt még nincs vége a napnak - hajjaj -, az amerikai lakásépítési engedélyek, ipari statisztikák és a Fed jegyzőkönyve mind megmozgathatják a piacokat.

Csütörtökön Magyarországon nem számítunk előzetesen betervezett adatközlésre, és külföldön sem várunk egy fontos hírt sem. A péntek viszont erős lesz: japánban inflációs adat érkezik, amely azért különösen érdekes, mert több évtized után most van először érezhető árnyomás az ázsiai nagygazdaságban. Ha a vártnál nagyobb számot közölnek, akkor viszont már nőhet a nyomás a nemrég vezetőváltáson átesett jegybankon, hogy további szigorítást hajtson végre (eddig összesen két lépésben lazítottak a hozamgörbe-kontrollon, de még így is kifejezetten támogató a monetáris politika). Érkezik még brit kiskereskedelmi adat, ami a londoni tőzsdén kereskedők számára fontos elsősorban, de az európai inflációs rangsor is érdekes, kiderül belőle, hogy a júliusi magyar infláció mennyit ver a mezőnyre (spoiler: sokat). Idehaza a devizatartalékok és a pénzügyi számlák közlésére kell figyelni, mindkettőt a Magyar Nemzeti Bank teszi közzé.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés