Előfizetői tartalom

Magyarország az EU éllovasai között: szinte minden fiatalnak van munkája

A frissen végzett 20-34 évesek körében tízből közel kilenc magyar fiatalnak volt állása 2022-ben – olvasható ki az Eurostat friss adataiból. A 88,9%-os, rekordnak számító foglalkoztatottsági ráta az ötödik legmagasabbnak mutatónak számít az EU-ban. Magyarország egyben szerepel azon hat EU-tagállam között is, ahol mindkét nem esetében meghaladja a 82%-ot azon 20-34 év közöttiek aránya, akik frissen kikerülve a középfokú szakképzésből munkával rendelkeznek.

Uniós foglalkoztatási rekord a frissen végzettek körében

A frissen végzett 20 és 34 év közöttiek 82,4%-ának volt munkája tavaly az EU-ban, ami új foglalkozatottsági rekordot jelent ebben a társadalmi csoportban – közölte az Eurostat friss jelentésében. A korábbi rekordot, a 80,9 %-os szintet 2018-ben mutatták ki, amely 2019-re is fennmaradt. A koronavírus-járvány kitörésének évében, 2020-ban azonban megakadt az elmúlt tíz évet folyamatosan jellemző foglalkoztatási bővülés. A tavalyi adat alapján összességében elmondható, hogy az EU-ban 2014 óta több mint 7 százalékponttal nőt a foglalkoztatottság mértéke a frissen végzett 20-34 év közöttiek körében.

grafikon1

Az Eurostat a frissen végzettek közé azokat sorolja, akik az elmúlt 1-3 évben végeztek közép- vagy felsőfokú intézményben. A munkával rendelkező, frissen végzett 20-34 évesek arányának kiszámításánál az Eurostat csak azokat a fiatalokat veszi figyelembe, akik már nem tanulnak vagy nem vesznek részt képzésben, így a munka mellett tovább tanuló fiatalokat nem fedi le a mutató.

Ötödikek vagyunk az uniós rangsorban

Az EU tagállamai közül Luxemburgban a legmagasabb a frissen végzettek foglalkoztatási rátája (93,4%), míg Olaszországban a legalacsonyabb (65,2%). Magyarország az uniós átlagot jelentősen meghaladó rátát, 88,9%-ot tesz ki a munkával rendelkező pályakezdők aránya. Ezzel Magyarország az ötödik az uniós tagállamok sorában, Luxemburgon kívül még Hollandiában, Németországon és Máltán magasabb a mutató a 27 EU-tagállam közül. A hazai ráta az unióshoz hasonlóan szintén rekord szintre emelkedett tavaly, az eddigi csúcsot a 2018-ban mért 87,5%-os adat jelentette.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés