Előfizetői tartalom

Kiforgatják a legnagyobb vállalatok zsebeit, de Magyarország veszíthet a nagy szigoron

Jövőre élesedik a globális minimumadó rendszere, amely a legnagyobb multinacionális vállalatok nyereségét igazságosabban osztaná szét az értékesítés és fogyasztói országok között. A bevezetés hatását még nehéz pontosan megbecsülni, de a cégek adóelkerülési trükkjeinek szinte biztosan gátat szab. Csakhogy a bevételek átrendeződésének köszönhetően a legnagyobb gazdaságok lesznek a valódi haszonélvezők, míg Magyarország még adóbevételeket is veszíthet a multinacionális vállalatok szigorúbb adóztatásával. Az új rendszer méltányosabb globális adózási környezetet teremtene, de továbbra is sok kérdés és technikai részlet tisztázatlan, a hatása pedig még megjósolhatatlan.

Minden jel szerint 2024-től élesedik a globális minimumadó rendszere, amely alapjaiban formálhatja át a világ adórezsimjeit, és egyelőre pusztán csak becslések léteznek arra, hogy az OECD által felkarolt, az agresszív adótervezés elleni lépése hogyan hat majd ki az egyes országok adóbevételeire, versenyképességére. A legfontosabb jövőre hatályos - de igazán csak 2025-ben és 2026-ban élesedő - első pillér a legnagyobb és legjövedelmezőbb multinacionális vállalatokra vonatkozik és újraosztaná nyereségük egy részét azon országok között, ahol termékeiket értékesítik és szolgáltatásaikat nyújtják, illetve ahol a fogyasztóik vannak.

Ez a rendszer azokra a vállalatokra vonatkozik majd, 

  • amelyek konszolidált globális nettó árbevétele meghaladja a 750 millió eurót,
  • székhelyük vagy leányvállalatuk valamely, az OECD adóreformjához csatlakozó több mint 130 joghatóság alá tartozik,
  • mérlegfőösszegük meghaladja a 4 millió eurót, nettó árbevételük a 8 millió eurót.

Ezeknek a cégeknek minimum 15 százalékos társasági adót kellene fizetniük, ha pedig egy országban ennél kisebb adókulcsot fizettek csak meg, akkor a székhely szerinti országban vetnek ki rájuk egy feltöltési adót (top-up tax).

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés