Előfizetői tartalom

Egyre több a Z-generációs vezető

Valójában nincs ideális életkor a vezetővé avanzsáláshoz. Az emberek nem válnak varázsütésre okossá, karizmatikussá és széleslátókörűvé, amikor elérik az 50. életévüket. A fiatalság viszont egyszerre előny és hátrány, a tapasztalatlanság pedig lehet pozitív és negatív is. Mindezt azért fontos leszögezni, mert egyre több Z-generációs fiatal ül vezérigazgatói székekbe, és  kérdőjelezi meg a hagyományos vezetési modelleket és vállalati működést. Hová vezethet mindez?

Érkeznek a Z-generáció tagjai a vezető pozíciókba. Kérdés azonban, hogy a vállalati világban szerzett több évtizedes tapasztalat nélkül megvan-e bennük a képesség, hogy megbirkózzanak a rájuk szakadó felelősséggel és rendelkeznek-e azokkal a skillekkel, amelyekkel inkább hozzáadnak majd a csapatok teljesítményéhez, mintsem elvesznek belőle.

Azt már tudjuk, hogy a Z-generációs munkavállalók zöme hajlandó lényegesen többet dolgozni más korcsoportoknál, cserébe kiemelkedően magas fizetést vár el, ragaszkodik a munka-magánélet egyensúlyát és például a környezettudtaos alapelveket figyelmbe vevő értékrendjéhez. Ezen kívül a Covid-éra számos ponton változtatta meg alapjaiban karrierjük alakulását a megszokotthoz képest. Életkorukból fakadóan pedig törvényszerűen mentorálásra szorulnának, amit azonban nemigen kapnak meg. De vajon hogyan és milyen vezetőkké válnak a Z-generációs fiatalok?

Tapasztalat vs lendület

A vállalati vezetésre való alkalmasságot hagyományosan a széleskörű szakmai tapasztalattal és az életkorral hozzák összefüggésbe. Sok év kell ahhoz, hogy felhalmozzuk azt a tudást és szakértelmet, ami képessé tesz mások irányítására, megfelelő orientálására a munkahelyen, a motiválásra és a támogatásra – gondoltuk eddig.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés