Előfizetői tartalom

Megvan! – Több hónapot rávert Európa a saját gázpiaci céljára, és Magyarország nagyon jól áll

A legfrissebb, ma reggeli, adatok szerint átlépte a bűvös 90%-ot és történelmi csúcsra ért az európai gáztárolók összesített töltöttsége, azaz már mostanra sikerült elérni azt a célt, amit csak november 1-re tűzött ki maga elég az uniós közösség. Ez mindenképpen megnyugtató fejlemény, ahogy az is, hogy Magyarország az igazán lényeges fogyasztásarányos tárolói töltöttségben továbbra is az egész kontinens élmezőnyébe tartozik, és historikus összevetésben is nagyon jól állunk. Nem véletlen, hogy piaci hírek szerint már Magyarországról is áramlik kifelé gáz ukrajnai tárolókba üzleti-kereskedelmi megfontolásokból.

Több tényező együttes hatására (lásd alább) 90,12%-ra nőtt az európai gáztárolók összesített töltöttsége a ma reggel frissített adatok szerint, azaz már mostanra megvan az uniós rendeletben november 1-re kitűzött cél. A friss érték egyúttal az elmúlt tíz év legmagasabb ilyenkori töltöttségét jelenti.

eu gaztarolok egyutt230818

Az öt magyar gáztárolót együtt nézve szintén szép kép tárul elénk, hiszen itt is 90%-ot közelítő rátát láthatunk, ami nagyon közel jár az elmúlt tízévi maximális értékhez is az év ezen szakaszában.

A gáztárolás helyzetéről, a téli felkészülésről és az orosz leválás átfogó kérdéseiről részletesen szó lesz a Portfolio október 5-i Energy Investment Forum konferenciáján. További részletek:
magyar gaztarolok egyutt230818

Ha szétbontjuk a magyar adatokat, akkor a Szőreg-1 nevű tároló (itt vannak az ország stratégiai készletei is), töltöttsége 95% feletti, ami a tízéves maximum közeli rátát jelenti. Emellett a szerbek tavalyhoz képest megemelt bértárolást is folytatnak nálunk, ez is felfelé tornászhatja a mutatót.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés