Előfizetői tartalom

Magyarországon egyre több jogalkotási kockázatot látnak a befektetők, de még vonzó a hazai környezet

Az Economist Intelligence Unit (EIU) nemrégiben közzétett a globális üzleti környezetet értékelő jelentése már teljesen leírta a kínai helyzetet, és már inkább nem ajánlják a befektetőknek a világ második legnagyobb gazdaságát. Európa legnagyobb vesztese Szlovákia lett, miközben Magyarország egy helyet javított is a rangsorban. Azonban számos súlyos kockázatot látnak a hazai ad hoc jogalkotásban és a gyakori állami versenykorlátozó beavatkozásokban a befektetők.

Közzé tette 82 ország üzleti környezetének vonzerejét értékelő jelentését az EIU, amelyben egy 91 mutatóból álló átfogó keretrendszer segítségével állapítják meg, hogy melyek a befektetések számára legkedvezőbb államok. A 2023 második negyedévi rangsorból kiderül, hogy továbbra is Észak-Amerika és Nyugat-Európa a két legkedvezőbb régió az üzletelésre, ezt követi Ázsia, Kelet-Európa és Latin-Amerika, némileg megelőzve a Közel-Keletet és Afrikában magába foglaló MEA régiót.

A globális üzleti környezet szempontjából az első helyen Szingapúr áll, amelyet Kanada, Dánia, az Egyesült Államok, Svájc, Svédország, Hongkong, Németország, Új-Zéland és Finnország követ. Az élmezőnyben leginkább olyan tényezők határozták meg a sorrendet, minthogy hol stabil a politikai környezet, mennyire versenyképes az adott ország belső piaca, vagy hogy egy ország mennyire nyitott, mennyire vesz részt a globális kereskedelembe.

Észak-Amerika és Nyugat-Európa a stabil demokráciák

Kanada és az Egyesült Államok továbbra is a második, illetve a negyedik legjobb ország az üzleti élet szempontjából. A politikai stabilitás, a nagy és versenyképes belföldi piacok és a globális kereskedelemre való nyitottság kifejezetten vonzó a befektetőknek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés