Előfizetői tartalom

Ilyen a munka minősége nálunk: a skandináv országoktól messze vagyunk, de a többi visegrádi országot előzzük

Az EU-tagállamok középmezőnyébe sorolta Magyarországot az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) foglalkoztatás minőségét értékelő indexe. A 2021-es adatok alapján készült felmérésben hazánk a 27 tagú EU-ban a 14. helyre került a megszerezhető 100 pontból 51,3 pontot elérve, amivel alig maradt el az EU-átlagtól (51,6 pont). A hat indikátort tartalmazó indexben a legmagasabb pontszámot (100-ból 91,9 pontot) a foglalkoztatási formákat, a munkahelyek biztosságát értékelő mutatóban érte el Magyarország, ami az ötödik legjobb eredménynek számít az EU-ban. Szintén ötödik legjobb eredményt szerezte meg az ország a munkakörülményeket vizsgáló mutatónál. A legrosszabb értékelést (100 pontból 30,5 pontot) pedig a kollektív érdekképviselet helyzete terén kapta hazánk, amivel csak négy EU-tagállamot előz meg.

Június végén jelent meg az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) kutatóközpontjának, az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) úgynevezett munka minősége indexe (Job Quality Index – JQI), amely a foglalkoztatás minőségének különböző aspektusait vizsgálva rangsorolja az EU-tagállamokat. A friss jelentés, amely a 2008-ban, 2012-ben, illetve 2017-ben megjelent felmérés után negyedik alkalommal hasonlítja össze az uniós tagországokat a 2021-es adatok alapján készült el. 

A JQI-mutatóban a mostani felmérés során hat indikátort vizsgált meg az ETUI. Ezek:

  • jövedelem minősége,
  • foglalkoztatási formák és munkahelyek biztossága,
  • munkaidő és munka-magánélet egyensúlya,
  • munkakörülmények,
  • fejlődés a készségek terén, előrejutás a karrierben,
  • kollektív érdekképviselet.

Az első öt indikátornál a munkavállalók megkérdezésén alapuló felmérés alapján értékelte a tagországokat a jelentés, míg a kollektív érdekképviselet helyzetét vizsgáló indikátorhoz az OECD kollektív tárgyalásokra vonatkozó ICTWSS-adatbázisa szolgáltatta az információt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés