Előfizetői tartalom

Egekbe szökött a benzinár Magyarországon, és ez még csak a kezdet

Az elmúlt hónapokban valósággal az egekbe szöktek Magyarországon az üzemanyagárak, egyre magasabbra kúszó jegyzéseket láthatunk mind a benzinnél, mind a gázolajnál a hazai benzinkutakon. Az áremelkedésnek számos oka van, lehet itt gondolni akár nemzetközi szinten történő eseményekre, de számos magyar-specifikus oknak is köszönhető, hogy így elszálltak az árak – de vajon mire lehet számítani a jövőben, ha így folytatódik, akkor nálunk lesz a legdrágább a tankolás Európában? Többek között erre a kérdésre is keressük a választ legfrissebb elemzésünkben.

Talán senkinek sem kell bemutatni, hogy az elmúlt hónapok milyen meredek hazai üzemanyagár-emelkedést hoztak hazánkban - a folyamat még május közepén indult el, az akkori mélypontokhoz képest a benzin jegyzése 15,7 százalékkal került feljebb és literenként 87 forinttal drágult, a dízel pedig 20,1 százalékkal, azaz literenként 109 forinttal kerül többe mától ahhoz képest, amennyibe május 12-én került.

magyarüzemanyag

A következőkben utánajárunk, hogy pontosan milyen tényezők álltak, állnak és állhatnak a jövőben az üzemanyagár-emelkedés mögött, illetve azt is megnézzük, hogy az európai és a régiós rangsorban hol helyezkednek el a magyar finomított termékárak.

Nemzetközi folyamatok

A finomíttt olajtermékek árát elsősorban a nyersolaj árfolyamának alakulása határozza meg, így az ide vonatkozó kilátások tárgyalásával kezdjük az elemzést.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés