Előfizetői tartalom

Kiderült, valójában mennyivel nőttek az árak a boltban - meglepő eredmény született

A hétköznapi beszélgetéseink állandó témája, hogy mekkora a drágulás, elhisszük-e, hogy a hivatalos inflációs mutató jól mutatja a valóságos pénzromlást. Többnyire szeretünk a mindennapi bevásárlásainkkor szerzett tapasztalatainkra hivatkozni, némiképp megfeledkezve arról, hogy a teljes költésünk csak egy része történik a boltokban. De vajon mennyire tér el a bolti infláció a teljes fogyasztásunk drágulásától? Hogy ezt megnézzük, kiszámoltuk a bolti inflációt, ami még egy szempontból érdekes lehet. A mutató segítségével a nagy kiskereskedelmi láncok esetében pontosabban lehet látni, hogy az árbevétel-változást mennyiben magyarázza a forgalom (volumen) visszaesése, illetve az áremelkedés.

Infláció, bolti infláció, élelmiszerinfláció A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a havi inflációs jelentésében hét fő csoportot különít el, amelyek a 2023-as inflációs súlyuk szerint sorrendben a következők (a zárójelben a súlyukat adtuk meg százalékban, nem az árak változását): Élelmiszerek (29,0) Szolgáltatások (25,9) Egyéb cikkek, üzemanyagok (20,2) Tartós...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés