Előfizetői tartalom

Felmondások, összevonások, tanárhiány - Sosem látott bizonytalanságok közepette indul a tanév

Nagy Károly
Más településre vándorolni kénytelen diákok, összevont csoportok, szükségkonténerből tantermek, szaktanárokként oktató nem szakos tanárok, fizetésemelési ígéretek. Ilyen körülmények között indul idehaza a tanév, már az új oktatási jogállásról szóló, úgynevezett státusztörvénnyel.

Eddig 3-4000 tanár mondhatott fel vagy tervezi a felmondást az új törvény miatt. Rajtuk kívül 2500-an érték el a 65 éves, nyugdíjba vonulási korhatárt, így 6-7000-rel kevesebb tanárral számolhatnak az iskolák vezetői, habár az kétségtelen, hogy párszázan azért érkeznek is majd az óvodákba és iskolákba új dolgozóként - értékelték a jelenlegi folyamatokat a szakszervezetek.

Szeptember közepén már többet tudunk, a teljes kép inkább novemberre rajzoldóik ki, hogy hány kollégánk megy majd el az oktatásból, vannak, akik év közben

– vezette fel az idei tanévvel kapcsolatos várakozásait Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Hogy milyen mértékű a tanévkezdéssel kapcsolatos bizonytalanság, ahhoz némi információadalék, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szervezete (PDSZ) gyűjtött össze:

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái