Előfizetői tartalom

Magyar földrengések: emberi beavatkozás vagy természeti jelenség eredménye?

Augusztus második felében egy ritka földrengésrajt mértek Békés megyében, ami miatt több fórumon is felmerült a kérdés, hogy talán emberi tevékenység okozta a szokatlan szeizmikus aktivitást. Aszódi Attila egyetemi tanár vizsgálatot sürgetett, hogy kiderüljön, esetlegesen a geotermikus kutakkal, vagy a szénhidrogénkitermeléssel kapcsolatos mélységi munkálatok állnak-e a háttérben. Az általa említett egyik mezőberényi geotermikus kút kapcsán a Portfolio-nak Osvald Máté fenntarthatósági mérnök elmondta, hogy valószínűtlen a kapcsolat a földrengésekkel, míg a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium is magyarázattal szolgált a szokatlan jelenségre.

Az idén szokatlanul sok volt a földrengés Magyarországon, de a legizgalmasabb az augusztus 19-én kezdődő földrengésláncolat, amely 8:43-kor egy 1,7-es magnitúdójú Békés megyei aktivitással kezdődött, később pedig további kettő darab, egy 4,0 és egy 4,1 magnitúdójú rengés is kipattant. Végül az elmúlt másfél hétben a Szarvas-Kondoros-Mezőberény-Gyomaendrőd települések által bezárt négyszögben egy hét alatt nagyon nagy számú, összesen 99 darab földrengés pattant ki.

Az itthon ritkának számító szeizmikus aktivitás miatt több elmélet is megjelent az elmúlt időszakban, amely emberi tevékenységekkel hozta azt kapcsolatba. Ezek között bár sok az egészen vad, összeesküvés-elméletekbe illő, teljesen tudománytalan felvetés, amely a HAARP-projektet vagy tektonikai fegyverekkel való kísérletezéseket nevezi meg kiváltó oknak, de még szakértői körökben is felmerült több kérdés, teória, amelyek az elmúlt időszak eseményeinek alaposabb elemzését szorgalmazzák.

Aszódi Attila korábbi államtitkár és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára vizsgálatot sürgetett a Portfolio-n megjelent véleménycikkében, mivel szerinte fontos feltárni, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében. A szakértő arra hivatkozott, hogy több olyan mélységi behatásokkal járó földtani munka is zajlott vagy tart jelenleg is a térségben, amelyeknek köze lehet ehhez, példaként említi

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés