Előfizetői tartalom

Már India a világ legnépesebb országa, de Kína még mindig első a munkaerő nagysága terén

Április vége óta Kína helyett már India számít a világ legnépesebb országának, miután lakosságszáma akkor elérte az 1 milliárd 426 millió főt. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy India a munkaerő-állomány létszáma terén is azonnal lekörözi Kínát. Erre még közel három évtizedet kell várni a két ország jelenlegi munkaerőpiaci részvételi adatai alapján, ugyanis India e mutatóban jóval elmarad Kínától főként azért, mert a munkaképes korú indiai nők háromnegyede nincs jelen a munkaerőpiacon. Az indiai Ashoka Egyetem elemzése szerint, ha India megfelelően ki akarja aknázni népességének produktív kapacitásait, akkor részben a nők számára elérhető munkalehetőségek bővítésére kell majd összpontosítania.

Növekvő indiai, csökkenő kínai népesség

Az ENSZ számításai szerint idén áprilisban India lakosságszáma elérte az 1 milliárd 426 millió főt, amivel megelőzte Kínát, és így a világ legnépesebb országává vált. Az ENSZ számítása valójában az úgynevezett kontinentális Kínát veszi figyelembe, amelybe nem tartozik bele Hongkong és Makaó. Ha Kína e két különleges közigazgatási területét, a 7,5 milliós Hongkongot, valamint a 700 ezres Makaót is beszámítjuk, akkor Kína lakosságszáma a becslések szerint, ha kevéssel is, de még júliusban is meghaladta Indiáét. Júliusban ugyanis India lakosságszáma 1 milliárd 429 főt, míg Kínáé – Hongkonggal és Makaóval együtt – 1 milliárd 434 főt tett ki.

India lakosságszáma az előrejelzések szerint több évtizeden át még biztosan növekedni fog, míg Kínáé tavaly érte el a csúcsát, azóta csökken a népessége. Az előrejelzések egyben azt mutatják, hogy Kína lakosságszáma még az évszázad vége előtt 1 milliárd alá eshet.

Bár India népességszám tekintetében lekörözi Kínát, ez nem jelenti azt, hogy nagyobb munkaerő-állománnyal is rendelkezik,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés