Előfizetői tartalom

Válaszolt a KSH: ezért változtak óriásit a magyar beruházási számok

Portfolio
Alaposan átírta a KSH a legutóbbi adatközléskor a magyar beruházási számokat. Megkérdeztük a hivatalt a nagy változások okáról, a válaszból pedig kiderül: nem az idei, hanem még a tavalyi beruházási teljesítmény adatait alakították át a felülvizsgálatok. Kérdőjelek azért még így is akadnak.

A múlt héten kiábrándító második negyedévi magyarországi beruházási teljesítményről számolt be a KSH, azonban nem ez volt a jelentés egyetlen meglepetése. A statisztikai hivatal teljesen átgyúrta az első negyedév számait. Ráadásul nem egységesen lefelé történtek változások, hanem mindkét irányba. Például a feldolgozóipar első negyedévi beruházási teljesítménynövekedését éves alapon először 7,3%-ra mérte a KSH, majd ezt a második negyedéves adatközlés során visszamenőleg 17,2%-ra (!) módosította. Hasonlóképpen óriásit ugrott az első negyedéves dinamika a szállítás, raktározás ágazatban (+12,2 százalékpont), a pénzügyi szektorban (+8,2 %p), a vendéglátásban (+7,7%p). Eközben lefelé korrigálta a hivatal a beruházási indexet az ingatlanügyletek (-9,6%p), az egészségügy (-6,8%p) és a szórakoztatás (-26,2%p) esetében. Ennek a sok változásnak lett a végső egyenlege, hogy az első negyedéves teljes beruházási aktivitás nem 2,8, hanem 4,4%-kal múlta alul az egy évvel korábbit.

A beruházási számok utólagos mozgása megszokottnak mondható, mert sok adat érkezik késve, a pontosításokra szükség van. Ugyanakkor ennek a mértéke igen szokatlan. Ezért a KSH-hoz fordultunk, a hivatal pedig az alábbi választ adta:

"2023 második negyedévében elvégeztük a 2022. év terv szerinti revízióját. A felülvizsgálat során több nemzetgazdasági ágban is jelentős adatszolgáltatói revízió történt a 2022-es teljesítmények vonatkozásában, amelyek a bázisadatok változása miatt összességében lefelé módosították a 2023 évi első negyedéves beruházási volumenindexet."

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés