Előfizetői tartalom

Végre magára talál a magyar ipar?

Portfolio
Júliusban az ipari termelés volumene 2,9%-kal haladta meg az előző havi szintet, ezzel végre bele lehet látni egy óvatos növekedést a másfél éve szenvedő szektor teljesítményébe. Pezsgőt azért még korai lenne durrogtatni.

A júliusi megugrással kialakult egy óvatos, néhány hónapja emelkedő tendencia az iparban, ami biztató lehet a kilátásokat illetően. Igaz, az egy évvel korábbi termeléshez képest még mindig 2,5%-os az elmaradás, de ha a javuló pálya fennmarad, akkor néhány hónap alatt el lehet érni a 2022 első felében látott csúcsszintet.

A növekedést táplálhatja az elmúlt évek magas feldolgozóipari beruházásai következtében kiépülő kapacitásbővülés, illetve az energiaárak esése, ami az energiaintenzív ágazatoknak hozhat megkönnyebbülést. A júliusi adatban az is örvendetes, hogy 2022 eleje óta most fordul elő először, hogy egy negyedév erősödő ipari termeléssel kezdődik. Ez esélyt teremt arra, hogy a szektor a harmadik negyedéves GDP-hez már pozitívan járul hozzá, és így a gazdaság kikeveredhet az egy éve tartó recesszióból.

Természetesen ezzel kapcsolatban még nagyon korai ítéletet hirdetni, és nem csak azért, mert a kiskereskedelmi forgalom júliusban sem tért magához, tehát a gazdaságból még nem érkeznek egységesen jó jelek. Az ipari teljesítményt illetően sem árt az óvatosság: egyrészt egy havi adatból még nem kell erős következtetéseket levonni, főleg nem a nyáriakból, amikor a nagy gyárak július-augusztusi átállásai, leállásai miatt a szezonális hatások erősek és bizonytalanok. Másrészt az exportorientált szektorunkat fékezhetik a világgazdasági folyamatok: gyakorlatilag az összes nagy gazdaság lassul, ez pedig az importkeresletüket fékezi.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés