napelem háztartási kiserőmű napenergia napelemes pályázat
Gazdaság

Óriási bejelentés érkezett a napelemeseknek!

Weinhardt Attila
Aki szeptember 7. éjfélig, tehát tegnap éjjelig, jelezte az elosztóhálózati társaság felé háztartási napelem telepítési igényét, és 2025. végéig befejezi a beruházását, a telepítéstől számított tíz éven át az éves szaldó elszámolási rendszerben maradhat – gyakorlatilag ezt jelentette be percekkel ezelőtt Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Facebookon, miután ma találkozott Juhász Edittel, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökével. Fontos, hogy a Fidesz frakcióvezető kérésével összhangban azon háztartások számára is megmarad az éves szaldó szerinti elszámolás lehetősége a feltelepítéstől számított tíz évig, akik már akár évekkel ezelőtt csatlakoztak a hálózathoz, vagy a tavaly őszi nagy jelentkezési hullám nyomán még csak mostanában zajlik a telepítés a háztetőjükre. Frissítés! Pénteken délután a MEKH elnöke is jelentkezett egy Facebook-videóval, amelyben azt jelezte, hogy a miniszteri jelzéssel összhangban alakítják át a hatósági szabályozást.

Mi a bejelentés lényege?

A friss miniszteri videóban jelzett bejelentés komoly fejlemény, mert nemcsak azok helyzetét rendezi lakossági szempontból és üzleti megtérülési szempontból megnyugtatóan, akiknek már évek óta a háztetőn van a napeleme (igaz olyan értelemben visszamenőleges a szabály, hogy aki 2022 előtt telepített, nála anno még nem volt szó róla, hogy a feltelepítés után "csak" tíz évig élvezheti az éves szaldót, de legalább a legtöbb rendszer meg tud térülni), hanem azokét is, akik tavaly október 31-ig jelentkeztek a betáplálási stoppal kapcsolatos kormányzati jelzés hatására. Emellett egyúttal azokét is, akik csak nemrég döntötték el napelem beruházásukat, igyekezve megelőzni azt, hogy egy uniós irányelv miatt 2024. január 1-től rájuk is már kötelezően a bruttó elszámolási rendszer vonatkozzon.

Amint bemutattuk: jövő januártól az irányelv szerint új csatlakozási szerződést már nem lehet szaldó elszámolási rendszer szerint biztosítani, a mai bejelentés ezt annyival árnyalja (a frakcióvezetői kérés üzenetével szintén összhangban), hogy

aki tegnapig jelentkezett az elosztóhálózati üzemeltetőjénél, és így időbeli okok miatt akár 2025. végéig elhúzódik a beruházása, még mindig az éves szaldó szerint csatlakozhat a rendszerhez a feltelepítéstől számítva tíz évig.

Aki viszont mától jelentkezik az elosztótársaságnál, ő már csak a várhatóan a következő hetekben kitisztuló bruttó elszámolás szerint fog tudni csatlakozni 2024. januártól kezdődően, így gyakorlatilag megfelelve az uniós irányelv előírásának.

Hogy pontosan mit vár el az EU és mint nem, arról ebben és ebben a cikkünkben is részletesen írtunk, aminek a lényege: az EU-s jogszabályokból, illetve informálisan több brüsszeli tisztviselő szavaiból is az derül ki, hogy a jelenleg is éves szaldó szerint elszámoló napelemesek számára nem kellett volna megváltoztatni az elszámolást havira 2024-től kezdve, csupán a 2024-től újonnan csatlakozókra kell kötelezően érvényesíteni a bruttó elszámolást, így érthetetlen volt az uniós szabályokra való hivatkozás a napelemesek díjfizetésének ilyen átalakítására.

A napelemek rohamos terjedéséről, és annak szerteágazó következményeiről is szó lesz a Portfoloi október 5-i Energy Investment Forum konferencián, amelynek nyitóelőadói Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Juhász Edig, a MEKH elnöke lesznek. További részletek:

Mi hangzott el pontosan a videóban?

A percekkel ezelőtt közzétett videóban Lantos Csaba energiaügyi miniszter rögtön a lényegre térve kijelentette:

Megtartjuk az éves elszámolást a jelenleg napelemes rendszereket üzemeltető családok számára. A kedvezménnyel méltányos feltételek teljesítése esetén azok a háztartások is élhetnek, amelyek ezidáig már benyújtott igényük alapján tervezik megvalósítani fejlesztéseiket.

Az ezidáig kifejezés tehát a tegnap éjfélt jelenti, és egyúttal méltányos a többiekre tekintettel is, akik akár már jóval korábban léptek. Emellett lényeges, hogy a mostani bejelentés nem vesz el szerzett jogot, illetve nincs visszamenőleges hatályú rontó hatása sem a tervezett napelemes rendszerek megtérülésére, ellentétben az előző miniszteri videó üzenetével (és éppen ilyen okok miatt okozott felzúdulást a napelemes szakmában, illetve a tulajdonosoknál).

Emiatt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedden kérte meg a minisztert, hogy a fairnek nem mondható, tervezett lépéseket próbálja meg korrigálni a miniszter az Energiahivatal segítségével (az éves szaldó tervezett megváltoztatásáról tavaly november óta van egy hatályos MEKH rendelet, így tehát most azt is módosítani kell a friss bejelentés tartamával összhangban).

A fentiek miatt mondja azt Lantos a videóban, hogy „A napokban arra kértük a hatáskörrel rendelkező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt, hogy vizsgálják meg a kapcsolódó szabályozás módosításának lehetőségét.” Ezután hangzik el a kulcsmondat, miszerint

Juhász Edit elnök asszonnyal folytatott mai egyeztetésünk alapján megerősíthetem, hogy van mód az éves elszámolás fenntartására minden már meglévő beruházás esetében, sőt azoknál is, akik igényüket mostanáig benyújtották, de a fejlesztést még nem valósították meg. Megállapodásunk alapján a Hivatal a lehető legrövidebb időn belül elvégzi a szükséges rendeletmódosítást.

Ez tehát afelé mutat, hogy a napokban megjelenhet majd a Közlönyben egy újabb MEKH rendelet, amely a korábbit módosítja, illetve a friss megállapodásra is tekintettel lesz.

Ezután Lantos egyértelműsíti: „A jövő évtől is fenntartjuk tehát az éves elszámolást a már működő háztartási méretű napelemes rendszerekre a telepítésüktől számított tíz éven át.”

A frakció kérésére, illetve a 2024-től belépő uniós irányelvre is tekintettel ezután azt a fontos keretet rögzíti Lantos, hogy akkor mi is a konkrét döntés és az egyes napelemes csoportok kapcsán mi is a lényeg:

Úgy döntöttünk, hogy a kedvezőbb éves elszámolást alkalmazzuk a már üzemelők mellett azokra a háztartási erőművekre is, amelyek működtetői ezidáig jelezték fejlesztési igényüket. Utóbbiak esetében a Brüsszel által megszabott januári határidőhöz képest további 24 hónapot biztosít majd a hivatali rendeletmódosítás a beruházások befejezésére. Így a már előkészületben lévő fejlesztések is az éves szaldóban maradhatnak tíz éven át, ha a kivitelezésük legkésőbb 2025 végéig lezárul. A mostantól beérkező újabb igényekre alapozó beruházások pedig egységesen a bruttó elszámolásba kerülnek.

A témában az elmúlt két hétben rengeteg cikket közültünk, amelyek közül a legfontosabbak:

Címlapkép forrása: Getty Images

idojaras-vihar-eso-esernyo-figyelmeztetes-piros-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-ma-milyen-idojaras-varhato
lakóautó kemping
dróntámadás házak ellen drónraj
Tematikus PR cikk
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
idojaras-vihar-eso-esernyo-figyelmeztetes-piros-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-ma-milyen-idojaras-varhato