Előfizetői tartalom

Tényleg elveheti a munkánkat a ChatGPT?

A generatív mesterséges intelligencia (MI) inkább kiegészíti az emberi munkaerőt a különböző munkakörökben, mintsem felszámol állásokat, mivel az új technológia csak automatizál bizonyos feladatokat ahelyett, hogy teljesen átvenné egy-egy munkakör elvégzését – derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) jelentéséből, amely szerint a ChatGPT-hez hasonló alkalmazások használata leginkább az irodai munkát változtathatja meg.

Az irodai munkánál a legnagyobb a hatás

A különböző foglalkozások közül az irodai munkára lehet a legnagyobb hatással a generatív mesterséges intelligencia (vagyis a szöveges, képi vagy mozgóképes tartalmat előzetesen megtanított adathalmazok felhasználásával előállító technológia) megjelenése. Ez bizonyos irodai feladatok automatizálását, vagy az emberi munkaerő kiegészítését jelentheti – derül ki az ILO jelentéséből, amely azt mérte fel, hogy a nagy nyelvi modelleken alapuló GPT-alkalmazásoknak (például ChatGPT) milyen hatása van a munkahelyekre.

A jelentés szerint az irodai munkakörrel kapcsolatos feladatok közel egynegyede (24%) erősen, több mint fele (58%) pedig közepesen kitett az új technológiának.

Ezzel kapcsolatban az ILO megjegyzi, hogy sok irodai munkakör a technológiai fejlődés eredményeként várhatóan soha nem is fog megjelenni a fejlődő országokban, miközben ezek az állások hagyományosan a női foglalkoztatás fontos forrását jelentették az egyes országok gazdasági fejlődésében.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés