Paks uzemanyag kazetta
Gazdaság

Megtudtuk: nem válnánk le az orosz fűtőanyagról Pakson, de a franciákkal is megállapodunk

Weinhardt Attila
Látszólag egyre összetettebb a helyzet az Orbán Viktor kormányfő hétvégi beszédéről kiszivárgott sajtóértesülés után, mert hétfőn a moszkvai magyar nagykövet a TASZSZ hírügynökségnek azt hangsúlyozta, hogy nem akar leválni a kormány az orosz hátterű nukleáris fűtőanyagról, de közben a Portfolio információi szerint holnap a francia Framatome nevű céggel köt majd szándéknyilatkozatot az Energiaügyi Minisztérium a nukleáris fűtőanyaggal kapcsolatos együttműködésre. A zavarosnak tűnő helyzet mögött a „megfejtés” olyasmi lehet, hogy a francia irányú beszerzés a megtartott orosz beszerzés mellé léphet majd Pakson, illetve elképzelhető, hogy bizonyos licenszeket/képességeket átad az orosz Roszatom leánycége (TVEL) a franciáknak, és így magyar szempontból továbbra is elmondható lesz majd, hogy orosz hátterű fűtőanyaggal megy a Paks I. és a majdani Paks II. is. Mindez egyúttal afelé mutat, hogy a kormány nem szeretne az amerikai Westinghouse felől formálódó beszerzéssel élni.

A hétvégi kötcsei pikniken a kormányfő a Telex beszámolója szerint az energetikai függetlenséggel kapcsolatos tervek között állítólag azt is megemlítette, hogy francia hátterű nukleáris fűtőanyagban is gondolkodik a kormány, hétfőn viszont Konkoly Norbert moszkvai magyar nagykövet határozottan cáfolta ezt az orosz TASZSZ hírügynökségnek adott nyilatkozatában. A hétvégi sajtóbeszámolóra utalva a magyar nagykövet leszögezte:

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem tett ilyen nyilatkozatot. Magyarországnak nem áll szándékában a Paksi Atomerőműben az orosz fűtőanyagot francia fűtőanyaggal helyettesíteni. A magyar-orosz együttműködés nukleáris területen sikeresen fejlődik, és Magyarország elkötelezett az együttműködés folytatása mellett.

A moszkvai nagykövet nyilatkozata egyébként éppen azon a napon érkezett, amikor a volt orosz elnök, a Nemzetbiztonsági Tanács elnökhelyettese az EU és Oroszország közötti diplomáciai kapcsolatok megszakítását vetette fel válaszul egy múlt heti uniós döntésre, amely például megtiltotta az orosz rendszámú autók belépését az EU területére:

Közben a Portfolio két forrásból is úgy értesült, hogy az Energiaügyi Minisztérium éppen holnap, kedden írja alá a szándéknyilatkozatot a francia Framatome céggel a nukleáris fűtőanyaggal kapcsolatos megállapodásról, összhangban azzal, amit a kormányfő a sajtóbeszámoló szerint jelzett a közönségnek.

A hétfői moszkvai nyilatkozat és a keddi esemény azonban csak látszólag áll ellentmondásban egymással, mert háttérinformációink szerint elképzelhető egy olyan irány, amelyben a Framatome nemcsak a Paks II. irányítástechnikájában kap nagyobb szerepet (a Siemens Energy helyett, amelynek exportengedélyét a német kormány blokkolja), hanem a Paks I.-be és Paks II.-be szállítandó nukleáris fűtőanyag ellátás terén is, emögött pedig a Roszatom nukleáris fűtőanyagot gyártó TVEL nevű cége és a Framatome közötti potenciális együttműködés teremtheti majd meg az alapot a franciák által vitt nukleáris koalíció jegyében (lásd alább).

Érdemes megjegyezni, hogy Magyarország és a Framatome közötti együttműködés a nukleáris fűtőanyag beszerzés terén nem lenne egyedüli a régióban: tavasszal például már Szlovákia is kötött ilyen együttműködési megállapodást a francia céggel. Közben az is lényeges, amelyre tegnapi cikkünkben felhívtuk a figyelmet, miszerint az amerikai Westinghouse svéd leánycége által szervezett nemzetközi konzorcium nemrég EU-forrást is elnyert egy olyan kutatás-fejlesztési projektre (APIS), amely a régióban az orosz hátterű VVER-típusú reaktorok fűtőanyagának kiváltását célozná középtávon, és ennek a konzorciumnak az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. is a tagja. Azzal, hogy a kormány a francia hátterű diverzifikációs forrást favorizálná, a jelek szerint nem kíván majd a későbbiekben amerikai hátterű fűtőanyagot vásárolni Paksra.

Az orosz energiahordozókról leválás szerteágazó kihívásairól és következményeiről részletesen szó lesz a Portfolio október 5-i Energy Investment Forum konferenciáján. További részletek:

A fent említett nukleáris koalíciót egyébként éppen egy mai prágai atomenergia konferencián méltatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és kiemelte, hogy immár 16 uniós tagállam a tagja ennek, így azt szorgalmazta, hogy ezen platform keretében mindenképpen célszerű lenne folytatni a nyugat és a kelet közötti pragmatikus jellegű nukleáris együttműködést.

Szijjártó egyébként az atomenergetikai konferencián többek között szükséges célkitűzésnek minősítette, hogy 2050-re 150 gigawattnyi atomenergia-kapacitás jöjjön létre az Európai Unióban, ehhez pedig 30-40 új reaktort kell építeni, valamint meg kell hosszabbítani egyes meglévő erőművek élettartamát. Aláhúzta, hogy ma mindenki a kisméretű moduláris atomerőművekre (SMR) vár, de ez egyelőre

Olyan, mint Columbo felesége, mindenki beszél róla, de még senki nem látta,

Egyúttal reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben megváltozik. Korábban Lantos Csaba energiaügyi miniszter is tett már rá utalást, hogy a kormány is gondolkodik ilyen SMR-ek Magyarországra telepítésében, amennyiben kiforrott lesz a technológia.

A külgazdasági és külügyminiszter azt is kiemelte ma: nagyon fontos a harc a nukleáris energiatermelést érő hátrányos megkülönböztetés, a kettős mérce ellen, és óvott attól, hogy a nukleáris ipart szankciók érnék. Sokadszorra is leszögezte, hogy ilyen típusú szankciókat Magyarország nem fog megszavazni, mert ez Pakson keresztül súlyosan sértené a nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdekeket.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos, Portfolio

idojaras-vihar-eso-esernyo-figyelmeztetes-piros-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-ma-milyen-idojaras-varhato
lakóautó kemping
dróntámadás házak ellen drónraj
Tematikus PR cikk
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
idojaras-vihar-eso-esernyo-figyelmeztetes-piros-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-ma-milyen-idojaras-varhato