Portfolio signature

Pedagógusok béremelése miatt nyúl hozzá a szabályozáshoz a kormány

Szabó Dániel
A magyar kormány újabb változtatásokról döntött a a minimálbért, a garantált bérminimumot és a pedagógusok béreit érintő rendeleten. A Pénzügyminisztérium által bemutatott rendelettervezet egyik legfontosabb, hogy ezzel párhuzamosan a települési önkormányzatok is támogatást kapnak a béremelésekhez.

Az új rendelettervezet értelmében a minimálbér és garantált bérminimum 2023. január 1-jétől érvényes megemelése miatt több változtatásra is szükség van. A minimálbér és garantált bérminimum kompenzációja céljából, továbbá a pedagógusok bérfejlesztéséhez nyújtott 2023. évi kiegészítő támogatás az eddigi 717 890 forintról 944 620 forintra nőtt, míg a garantált bérminimum 358 945 forintról 472 310 forintra emelkedett, viszont az emelt bérköltségek kigazdálkodása sok települési önkormányzat számára jelent problémát, főként azért, mert ez a pedagógusok fizetésére is kiterjed, amely főleg az óvodákban és bölcsődékben dolgozók esetében okoz problémát.

Így a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezet nemcsak a munkavállalókra, hanem a települési önkormányzatokra is kiterjed. A támogatás célja, hogy segítse az önkormányzatokat a pedagógusok béremelésének finanszírozásában. A kiegészítő támogatásokat a Magyar Államkincstár utalványozza a helyi önkormányzatokért felelős miniszter utasításai alapján, és azokat 2023. december 4-ig kell kifizetni.

Az előterjesztés szerint az emelés részeként egy új életpályamodell lép életbe, ami a pedagógusok számára további jövedelmi lehetőségeket biztosít. Emellett az esélyteremtési illetményrész is bevezetésre kerül, ami kifejezetten az óvodai nevelésben dolgozó pedagógusoknak jár.

Kedves Olvasónk!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ha még nincs előfizetésed, az alábbi gombra kattintva könnyedén és gyorsan csatlakozhatsz a Signature előfizetői programunkhoz.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések