Előfizetői tartalom

Akkora adóssághegyet cipel a világ, ami bármikor maga alá temetheti

Ugyan 2022 sorozatban a második év volt, hogy csökkent a világ adósságtömege, de az még mindig lényegesen magasabb, mint a koronavírus-járvány előtt és továbbra is kockázatok övezik a fenntarthatóságát – állapította meg friss elemzésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A legfontosabb hazai és nemzetközi gazdasági trendekről szól majd október 17-én a Budapest Economic Forum konferencia. Tartson velünk és vendégeinkkel!

A héten jelent meg az IMF Global Debt Database kiadványa, ennek fő üzeneteit foglalták össze a szervezet honlapján. A kimutatás szerint a globális adósság 2020-ban érte el a történelmi csúcsot, amikor a koronavírus-járvány miatt világszerte gazdasági élénkítésre volt szükség. Azóta 2021-ben és 2022-ben is csökkent a teher, azonban még így is a COVID előtti szint felett van.

A világ teljes adóssága a GDP 238 százalékát teszi ki, ez kilenc százalékponttal magasabb, mint 2019-ben. Ez 235 ezer milliárd dolláros adóssághegyet jelent, ami 200 milliárd dollárral magasabb, mint 2021 végén. Az alábbi ábrán az is látszik, hogy a teljes adósságon belül az államok adóssága a GDP 92 százalékára rúg, míg a háztartások és vállalkozások esetében ez 146 százalék.

imfdebt230915egy

A világ adósságállományának alakulását kedvező irányba tudta befolyásolni a gazdasági növekedés pandémia utáni helyreállása, valamint a több évtizedes csúcsra emelkedő infláció. A mérséklődés mégsem látványos, ugyanis a fiskális politikák még mindig lazák, több kormány is jelentős összegű támogatást nyújtott a fogyasztóknak az elszálló energia- és élelmiszerárak kompenzálására. Így az államadósság csak 8 százalékponttal csökkent két év alatt, amivel a COVID okozta megugrás mindössze felét dolgozta le, a háztartások és vállalatok esetében a visszaesés nagyobb, 12 százalékpont volt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés