Előfizetői tartalom

Karnyújtásnyira a csodától a Fed - de még kiderülhet, hogy illúzió volt az egész

A közvélemény egyre biztosabb benne, hogy a Fed - történelmében gyakorlatilag először - sikeresen hajtja végre az úgynevezett puha landolást, azaz recesszió nélkül tereli vissza az inflációt a célhoz. A betonstabilnak látszó várakozás több ponton is billeg: egyáltalán nem biztos, hogy a gazdaság ereje tartós lesz, ha pedig mégis, nem látszik, miért ne pattanna fel ettől az infláció. A központi bank pontosan tisztában van a "felpattanó gazdaság-csökkenő infláció" érvelés tarthatatlanságával, és ha ezzel kapcsolatos vélekedését ma a nyilvánosság elé tárja, az meglepetésként hathat a piacokra. A kamatdöntésben ugyanis aligha lesz meglepetés, nem is ezért lesz érdekes a mai ülés.

Nem a döntésre, hanem a kommunikációra kell figyelni

Ma ér véget az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülése, amelyet ezúttal is nagy várakozások öveznek, de nem elsősorban a döntés miatt: szinte biztosra vehető, hogy a jegybank szinten tartja ma a kamatokat. A Fed 2022 márciusa óta folytat monetáris szigorítást, az irányadó kamatsávot a 0-0,25%-os szintről 18 hónap alatt az 5,25-5,5%-os szintre emelték, ami 22 év óta a legkomolyabb monetáris szigorítást jelenti. A Fed már májusban is szinten tartotta a kamatokat, ezt a döntést júliusban egy 25 bázispontos emelés követte, a piac és a közgazdászok viszont biztosak benne, hogy ma nem várható újabb emelés.

A mai döntéssel kapcsolatos magabiztosság több oknak köszönhető. Egyrészt a Fed májusban már lassított a kamatemelési tempón, a május–júliusi döntések lassabb pályára állították a szigorítást azzal, hogy a jegybankárok beiktattak egy ülésnyi szünetet a két emelés közé. Ha a júliusi emelés után szeptemberben ismét emelne a jegybank, a szigorítást ismét magasabb tempóra kapcsolná anélkül, hogy ezt előre jelezte volna.

A júliusi döntés óta beérkező adatok viszont nem teszik szükségessé, hogy a Fed magasabb fokozatra kapcsolja a szigorítást. Az infláció kedvezően alakul, a főmutató átmeneti emelkedését az üzemanyagárak és a bázishatás okozták, a maginfláció trendszerűen csökken. Az infláció a tavalyi 9,1%-os csúcsról 3,7%-ra mérséklődött augusztusra, a maginfláció 4,3%-ra csökkent, ami jelentős esés az előző hónaphoz képest is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés