Előfizetői tartalom

Hatalmas a bérszakadék: sokkal többet keresnek Magyarországon a diplomások, mint a többiek

Magyarországon az OECD-tagállamok átlagához képest jellemzően jóval nagyobbak a fizetési különbségek a különböző iskolai végzettségű emberek között – derül ki az OECD oktatásról szóló idei éves jelentéséből. A 25-64 éves magyarok körében az alapképzési diplomával rendelkezők 56%-kal, míg a mesterképzési diplomával rendelkezők több mint duplájával (116%-kal) keresnek többet a középfokú végzettségűekhez képest. Eközben a magyar diplomás nők fizetése az OECD-n belül az egyik legnagyobb mértékben marad el a felsőfokú végzettségű férfiak keresetétől.

Minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, általában annál nagyobb fizetésre számíthat – gyakran halljuk ezt a megállapítást. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) oktatásról szóló idei jelentése (Education at a Glance – 2023) a 2021-es adatok alapján ismét megvizsgálta, hogy az OECD tagállamaiban a minél magasabb iskolai végzettséghez ténylegesen mennyiben párosul magasabb fizetés.  

Megéri tanulni?

Az OECD idei oktatási jelentésének kiemelt témája a szakképzés, így a mostani kiadványban részletes adatokat lehet találni a szakképesítést is adó középfokú végzettséggel rendelkezők keresetéről. A 25-34 évesek, az úgynevezett fiatal felnőttek korosztályával kapcsolatban a hazai adatok azt mutatják, hogy

a középfokú végzettséggel nem rendelkezőkhöz képest a szakképesítést is adó középfokú végzettséggel bírók 31%-kal keresnek többet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés