Előfizetői tartalom

Kijátszott szankciók, féktelen pénzégetés: íme az orosz gazdasági csoda titka

Zsoldos Ákos
A nyugati közvélemény összeomlást, a független közgazdászok két számjegyű visszaesést vártak Oroszországban a nyugati szankciók bevezetése után. Hamar kiderült, hogy egyik várakozás sem teljesül, de arra alighanem még az oroszok sem számítottak, hogy nemcsak az összeomlás marad el, hanem a tartós recesszió is: jövőre az orosz gazdaság teljesítménye már elérheti a háború előtti szintet. Oroszország meglepően ellenálló, de a kiváló teljesítmény nem felfoghatatlan, a GDP-növekedés helyreállása mögött jól azonosítható okok vannak. Ezek az okok arra is rámutatnak, hogy a növekedés fenntarthatósága legalábbis kérdéses, és az is egyértelmű, hogy a kedvező adatok ellenére az orosz kilátások továbbra sem jók. A stabilitási problémák már jelentkeztek is, és láthatóan aggasztják az orosz gazdaságpolitikai vezetést.

Vitán felül áll, hogy az agyonszankcionált orosz gazdaság sokkal jobban teljesít a vártnál. A háború kitörése után közvetlenül olyan előrejelzések láttak napvilágot, amelyek két számjegyű, vagy akörüli visszaesést prognosztizáltak. Ezeket az előrejelzők elsősorban az erőteljes szankciókra alapozták, amelyek közül a legnagyobb várt GDP-hatással az orosz pénzügyi...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái