Előfizetői tartalom

Magyarországon a legsanyarúbb a tanárok helyzete

Az OECD-n belül Magyarországon a legalacsonyabb az általános és középiskolai tanárok, valamint intézményvezetők átlagkeresete a felsőfokú végzettségűek fizetéséhez viszonyítva – olvasható ki az OECD idei oktatási jelentéséből. A tavalyi adatokon alapuló felmérésből az is kiderül, hogy az OECD-n belül Magyarországon leghosszabb az az időszak (42 év), amíg a középiskolai tanárok bére a kezdő keresetről eléri a karrier csúcsán megszerezhető legmagasabb fizetést.

Lemaradtak a diplomások bérétől

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) oktatásról szóló idei jelentése (Education at a Glance – 2023) idén is részletes felmérést közölt arról, hogy miként alakult a tanárok fizetése az utóbbi években az OECD tagállamaiban. Az idei jelentés különösen a középiskolai tanárok bérhelyzetét vizsgálta meg.

Az állami intézményekben (nem szakképzésben) tanító középiskolai tanárok átlag bruttó fizetése a felsőfokú végzettségűek keresetéhez viszonyítva a tavalyi adatok szerint az OECD-n belül Magyarországon a legalacsonyabb. (A 38 OECD-tagállam közül 27 országra vonatkozóan rendelkezett e területen adatokkal az OECD jelentése.)

A 25-64 éves korosztályban vizsgált tanárok fizetése ugyanis a diplomások átlag keresetének csupán 62%-át éri el hazánkban.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés