Előfizetői tartalom

Küszködik a magyar ipar, erre most újabb terhet kapott a nyakába

Közel kétéves szünet után ismét az iparvállalatoknak kell finanszírozniuk a hazai zöldáramtermelés-támogatási rendszert, miután a villamosenergia-piaci referenciaár az energiaválság előtti helyzetnek megfelelően megint a támogatott átvételi ár alatt áll.

A magyarországi megújuló villamosenergia-termelők többsége, így a nagyobb naperőművek is a kötelező átvételi (KÁT) rendszer, kisebb részük pedig a megújuló támogatási rendszer (MeTáR) hatálya alá tartozik. A tiszta, energiahordozó-import mentes, hazai megújuló áramtermelés fokozását, illetve a klímacélok elérését célzó KÁT-rendszer leegyszerűsítve úgy működik, hogy a részt vevő termelők felé garantálja a megtermelt energia átvételét, méghozzá egy fix (évente inflációhoz igazított) átvételi áron. Ennek a kötelező átvételi támogatott árnak a mértéke eredetileg úgy lett megállapítva, hogy magasabb legyen az árampiacon a termelők által egyébként elérhető árnál, és az energiakrízist megelőző években ez rendre így is történt.

Ebben az időszakban a KÁT- (és a termelőket piaci prémiummal, felárral támogató MeTáR-) rendszer fenntartásának költségeit jelentős részben a hazai nagy áramfogyasztók fizették meg. A támogatási kasszához 2019-ben összesen közel 60, 2020-ben pedig több mint 80 milliárd forinttal járultak hozzá a nagyfogyasztók, és még 2021 első félévében is több mint 30 milliárd forinttal vették ki a részüket a döntően naperőműveket jelentő termelők támogatásából.

2021 nyarától azonban a villamosenergia-piacokon is emelkedésnek indultak az árak, nagyrészt azért, mert az európai földgázpiaci kínálatot Oroszország elkezdte visszafogni, és ez egyebek mellett azt is eredményezte, hogy fordult a kocka, és a tőzsdei áramárak a támogatott, normál esetben azoknál magasabb KÁT átvételi ár fölé kerültek. Ez - amellett, hogy több napenergia-termelőt a KÁT-rendszerből való kilépésre sarkallt, amit akkor még meg is tehettek - egyben azt is jelentette, hogy a támogatási kassza fenntartásának költsége mínuszos lett, az ipari nagyfogyasztók kapcsolódó befizetési kötelezettsége átmenetileg megszűnt, sőt, az akkori szabályozás értelmében jogosultakká váltak a (Mavir által) immár olcsóbban átvett és drágábban értékesített zöldáram eladásából származó bevételekre.

Miről szól még a cikk?

  • Két év után megint az iparnak kell finanszíroznia a megújulóenergia-termelőket.
  • A KÁT-termelők támogatása az amúgy is nehéz helyzetben lévő ipari szektor cégei számára jelentős többlet terhet jelent.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés