Előfizetői tartalom

Új részletek derültek ki a magyar áramellátás szempontjából fontos pályázatról

Újabb iparági konzultációs kör indult szeptember 26-án a hálózati villamosenergia-tárolók telepítését és működtetését energiapiaci szereplők számára támogató, eredetileg 2023 első negyedévében kiírni tervezett pályázati konstrukcióról. Bár a konkrét paraméterek továbbra is alakulóban vannak, az utóbbi napokban-hetekben lényeges változások történtek a szabályozási környezetben, amelyek már az új támogatási rendszer bevezetését készítik elő.

Az energiatárolós konstrukció működési támogatási részéhez (bevételkompenzációhoz) kapcsolódó részletszabályok megalkotására felhatalmazást kapott Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptember 26-án tette ki honlapjára konzultációs céllal a villamosenergia-tárolók bevételkompenzációjához kapcsolódó tervezett elszámolási szabályokat, valamint a referencia nettó bevétel kiszámításának módszertanát megállapító MEKH-rendelet tervezetét, továbbá az ehhez tartozó számítást bemutató modellt. Az érintettek számára nem szabtak túságosan sok időt álláspontjuk megfogalmazására és beküldésére, ugyanis a hivatal szeptember 28. 14:00 órában határozta meg az észrevételek és javaslatok elektronikus formában történő elküldésének határidejét.

A tervezetből egyébként az is kiolvasható, hogy felülvizsgálat alatt vannak a magánvezetékre kapcsolódó villamosenergia-tárolókra és erőművekre vonatkozó szabályok is, ezek tisztázása érekében pedig a MEKH hamarosan újabb konzultációt indít.

Uniós forrásra várva

A kormány tervei szerint a konstrukció beruházási támogatási része európai uniós forrásból, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) előirányzat hazai forrásrészéből kerülne finanszírozásra, míg a bevételkompenzáció forrása a nem lakossági felhasználók által fizetett, alapvetően a KÁT/MeTáR-rendszerbe tartozó megújulóenergia-termelők termelési támogatását szolgáló pénzeszköz lesz.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés