FONTOS Kitálalt az ukrán elitkatona: ezért bukott el valójában a hatalmas nyári offenzíva
 
Előfizetői tartalom

Ábrákon mutatjuk, mennyire kell félni a Magyarországot sújtó népesedési katasztrófától

Tar Gábor
Magyarország lakosságszámának csökkenése az elmúlt időszakhoz képest nagyobb ütemben folytatódik majd a következő évtizedekben – állapította meg a Statisztikai Szemle szeptemberi számában megjelent tanulmány. Az elemzés alapforgatókönyve szerint 2050-re a jelenlegi 9,6 millióról 8,5 millióra csökken az ország népessége. A tanulmány két másik lehetséges forgatókönyvet is felvázolt arra vonatkozóan, hogy mennyi lesz az ország népessége kevesebb mint harminc év múlva. A magas (vagyis a jelenlegi szintet meghaladó) termékenységi rátával jellemezhető forgatókönyvük szerint sem kerülhető el a létszámcsökkenés: ebben a verzióban 800 ezerrel lennénk kevesebben 2050-re. Az úgynevezett nemzetközi vándorlás nélküli szcenárió esetében (amikor a számítás egyáltalán nem veszi figyelembe az országba bevándorlók, illetve az azt elhagyók számát) pedig 8,2 millióra csökkenne az ország lakosságszáma az évszázad közepére.

Magyarország népessége 1981 óta folyamatosan csökken. Az ország jelenlegi területén 1980-ban érte el a lakosságszám a csúcsát, akkor 10 millió 709 ezren éltek Magyarországon. Bő négy évtizeddel később, 2022. október 1-jén – a tavalyi népszámlálás eszmei időpontjában – már csak 9 millió 604 ezren. Ez utóbbi szám a 2022-es népszámlálás végleges adata, amelyet...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái