Előfizetői tartalom

Hogy lehet fél év alatt ezermilliárd forintot bukni? Az MNB már tudja

Hajszál híján ezermilliárd forint volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vesztesége az idei első félévben, ami időarányosan azt mutatja, hogy talán nagyobb a baj a jegybank eredményével, mint az várható volt. Ebben elsősorban az egekbe emelt kamat a ludas, de a forint idei erősödése sem jött jól, hiszen elapadt a korábbi bevételforrás, a devizatartalék forintra váltása. A jelentős veszteség arra is rámutat, miért kell ősszel ismét módosítani a jegybanktörvényt, hiszen a tetemes mínuszba csúszó saját tőke ötöde is komoly teher lenne a költségvetésnek.

Soha, semmikor Sosem látott veszteséget ért el az első félévben az MNB, hiszen a 999,3 milliárd forintos mínuszhoz még csak hasonlót sem láttunk az elmúlt évtizedekben. A képzeletbeli dobogó második és harmadik fokára a tavalyi két félévben elért egyaránt 200 milliárd forint körüli veszteségek kerültek. Jogos a kérdés: hogy lehet ekkorát bukni mindössze hat hónap...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés