FONTOS Új magyar bérrobbanás: 600 ezer felett az átlagbér
 
Előfizetői tartalom

Egyre durvább a kitárazás az amerikai kötvénypiacról,  lassan aggasztó lehet a helyzet

Ma is folytatódik az amerikai kötvényhozamok emelkedése, a legfontosabb referenciahozam már a lélektani 5%-ot közelíti. A kötvények árfolyamának gyors esése leértékeli a bankok mérlegében felhalmozott eszközöket, a további veszteségtől való aggodalom pedig még agresszívabb eladási hullámot hozhat. Pánikra még semmi ok, de a tavaszi banki fejlemények miatt semmiképp nem megnyugtató a jelenlegi helyzet. Bankcsődökre sincs szükség ahhoz, hogy a jelenlegi hozamemelkedés komoly problémákat okozzon: a kötvénypiacon jelentkező eladási hullám már most átterjedt más piacokra is.

Jelentős mértékben emelkednek az amerikai hosszú lejáratú államkötvények hozamai: a 10 évesé mára 4,8% fölé került, vészesen közelít az 5%-os lélektani szinthez. A jelenlegihez hasonló szinten a 2008-as pénzügyi válság előtt járt utoljára a kötvényhozam.

Az emelkedés a hosszabb lejáratokat is érinti, a 30 éves kötvény hozama már átvitte az 5%-ot. Szemléletes, hogy míg a tavalyi hozamemelkedés elsősorban a rövidebb lejáratokat érintette, addig az idén nyáron felerősödő eladási hullám inkább a hosszabb lejáratokon látható (A kötvények árfolyamának esésével annak hozama nő.)

Mégpedig azért, mert fundamentális különbségek vannak a tavalyi és idei hozamemelkedés okai között.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés