Előfizetői tartalom

Nagyot fékezhet októberben az MNB a kamatvágás tempóján

Októberben mindössze 25 bázisponttal mérsékelheti tovább az irányadó kamatot az MNB Monetáris Tanácsa azt követően, hogy szeptemberben az összeolvadt az alapkamattal – vélik az ING Bank elemzői. A pénzintézet friss értékelése szerint a harmadik negyedévben felcsillant a fény az alagút végén a magyar gazdaságban, azonban az uniós források tartós zárolása még tartogathat kellemetlen meglepetéseket.

A magyar gazdaság kilátásai lesznek a Porfolio őszi gazdasági csúcskonferenciájénak fő témái. Vegye meg a jegyét most!

Felcsillant a fény az alagút végén

A harmadik negyedévben néhány adat arra utal, hogy megtörténhetett a fordulat a magyar gazdaságban és javult a helyzet – olvasható az ING Bank friss elemzésében. A szakemberek arra számítanak, hogy a harmadik negyedévben a mezőgazdaság teljesítményének köszönhetően véget érhet a technikai recesszió Magyarországon, ugyanakkor ezzel együtt is

a GDP 0,5 százalékos zsugorodására számítanak idén.

ing231004kettő
A GDP várható változása (százalék, Forrás: ING Bank)

Jövőre ismét lábra állhat a gazdaság, a bank szakemberei 3,4 százalékos növekedést valószínűsítenek, ezt azonban az uniós források sorsa nagyban befolyásolhatja. Alapesetben arra számítanak, hogy az év végéig a kormány meg tud egyezni az Európai Bizottsággal a felfüggesztett forrásokról, azonban a politikai kockázatok erősödnek ezzel kapcsolatban, ami a 2024-es növekedés szempontjából negatív kockázat lehet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés