Előfizetői tartalom

Gyorsan beindult a V4-ek leválása az orosz olajról, de sok a nehézség

Az olajpiacot érintő szankciók és egyéb politikai kockázatok rámutatnak az energiaportfoliók diverzifikációjának szükségességére, valamint arra, hogy áttérjünk a fenntarthatóbb és alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokra. A visegrádi országok esetében is látszik már, hogy gyorsan elkezdődött a leválás az orosz olajimportról, de még további kihívások látszanak ebben a folyamatban - ismertette Marik Gyula, a Shell Hungary Zrt. kelet-közép-európai régió beszerzési vezetője a Portfolio Energy Investment Forum 2023 konferenciáján. A szakértő bemutatta a cég nemzetközi és magyarországi beruházási terveit is, amely erre a speciális helyzetre reagálnak.

„A gázzal és az árammal ellentétben, az olajpiacot szankciók is érintették: tavaly júliusban vezettek be korlátozó intézkedéseket, amelyek értelmében tilos nyersolajat behozni, idén februártól pedig késztermékeket sem szabad majd importálni” - mutatta be a Shell kelet-közép-európai régió beszerzési vezetője előadásában, hogy a hasonló helyzet ellenére milyen különbségek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés