Előfizetői tartalom

Még mindig nincs válasz a magyar gazdaság jelenlegi legnagyobb rejtélyére

Érthető, hogy így összeomlottak a költségvetés áfabevételei Magyarországon, hiszen a lakosság pénze elinflálódott, mindenki rosszabbul él, tehát alig tudnak az emberek vásárolni - hangzik el sokszor a gazdasági értékelés. A válasz azonban túl kényelmes: valójában az áfabevétel látványosan elmarad attól, ami a gazdasági folyamatokból következne. Sőt, ma valójában ahány adatra ránézünk, annyifélét mondhatunk a háztartások vásárlásairól. A magyar gazdasági folyamatok egyik legnagyobb rejtélye, hogy sehogyan nem áll össze, mi történik a lakosság fogyasztásával.

Az idén a második negyedévben a nettó áfabevételek 1725 milliárd forintot tettek ki a költségvetésben. Ez 1,4%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Pedig az árak, amelyekre az áfa-terhelés rakódik, szépen emelkedtek, egy év alatt 22%-kal, vagyis ha semmi egyéb nem változott volna, akkor a költségvetés most úszhatna az áfabevételekben. Ehhez képest az idei bevételek nem...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés