Előfizetői tartalom

Nő a globális gázigény, de nem bővül vele a kínálati oldal

Molnár Gergely, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) gázpiaci elemzője átfogó előadásában a globális gázpiac bonyolult dinamikáját boncolgatta, értékes betekintést nyújtva az iparágat alakító kihívásokba és trendekbe. Az Energy Investment Forum 2023 konferencián a szakértő a rövid távú kihívások között a piac volatilitását, a kereslet-kínálat egyensúlyhiányát és a megújuló energiaforrásoknak a kockázatok mérséklésében játszott központi szerepét is értékelte.

Molnár előadását azzal kezdte, hogy kitért az Oroszország által 2022-ben indított ukrajnai inváziójának az egész gázpiacot átalakító lépésére. Kiemelte az Oroszországból érkező európai vezetékes gázszállítások erőteljes visszaesését, amely egyetlen év alatt 95 milliárd köbméterről 80 milliárd köbméterre (bcm) zuhant. Ez a jelentős csökkenés a globális gázkereskedelem...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés