Előfizetői tartalom

Megint ítéletet mond a világról az IMF

Portfolio
A heti makroadatok mellett a héten zajlik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves közgyűlése Marrakeshben. A szervezet szokás szerint friss gazdasági előrejelzést publikál majd. Emellett elsősorban inflációs adatokra lesz érdemes figyelni, itthon és Amerikában is jön a friss statisztika, melyek akár piaci kilengéseket is okozhatnak.

Hamarosan jön a Portfolio őszi gazdasági csúcskonferenciája, ahol minden kérdés szóba kerül, ami most fontos a magyar gazdaságban. Vegye meg a jegyét most!

Itthon rögtön izgalmasan indul a hét, hiszen hétfő reggel a KSH a friss külkereskedelmi statisztikát publikálja, az MNB pedig a legfrissebb értékpapírstatisztikát teszi közzé. Délelőtt pedig a Pénzügyminisztérium az előzetes szeptemberi államháztartási mérleget közli, ami szintén érdekes lehet a hiánycél múlt heti megemelése után. Közben Németországból jön egy ipari termelési adat, a tengerentúlon viszont a Kolumbusz nap miatt nem lesz kereskedés.

2023. október 9-15. makronaptár
Magyar makrogazdaság
október 9. hétfő 8:30 KSH Külkereskedelem aug.
október 9. hétfő 8:30 MNB Értékpapírstatisztika aug.
október 9. hétfő 11:00 PM Előzetes áht mérleg szept.
október 10. kedd 8:30 KSH Infláció szept.
október 10. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
október 13. péntek 8:30 KSH Ipar (részletes) júl.
október 13. péntek 8:30 MNB Előzetes statisztikai mérleg szept.
Nemzetközi makrogazdaság
október 9. hétfő   USA Kolumbusz nap  
október 9. hétfő 8:00 Németo. Ipari termelés aug.
október 10. kedd 10:00 IMF World Economic Outlook  
október 11. szerda 8:00 Németo. Infláció szept.
október 11. szerda 14:30 USA Ipari termelői árak szept.
október 11. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
október 12. csütörtök 13:30 EU EKB-jegyzőkönyv  
október 12. csütörtök 14:30 USA Infláció szept.
október 13. péntek 3:30 Kína Infláció szept.
október 13. péntek 5:00 Kína Külkereskedelem szept.
október 13. péntek 11:00 EU Ipar aug.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Kedd reggel jön számunkra a hét legfontosabb adata, hiszen a KSH a szeptemberi inflációs statisztikát teszi közzé. Az előzetes várakozások alapján jórészt a bázishatásoknak köszönhetően további jelentős csökkenés volt az áremelkedési ütemben, akár 12 százalék környékére is eshetett az adat. A bejelentés akár a forint árfolyamára is hatással lehet, hiszen az inflációs kilátások befolyásolják a magyar devizát. Az IMF friss World Economic Outlook (WEO) kiadványa is izgalmassá teheti a keddi napot, a Nemzetközi Valutaalap immár szokás szerint az éves közgyűlésre időzítve publikálja friss őszi makrogazdasági prognózisát, így az is kiderül többek között, milyennek látják most a magyar gazdaságot.

Szerdán a német infláció felülvizsgált adata érkezik, emellett az amerikai ipari termelői árindex és a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve lehet izgalmas. Különösen utóbbira lehet érdemes figyelni, hiszen az elmúlt hetek hozamemelkedése miatt visszaesett a további kamatemelés valószínűsége a tengerentúlon.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés