Előfizetői tartalom

Több százezer magyar hiányzik a munkaerőpiacról, nem kerülhető ki a vendégmunkások behozatala

Jelenleg 150-200 ezer fő hazai munkaerő mozgósítható Magyarországon, azonban – egyrészről az EU más országaiban tapasztalható, kedvezőbb munkafeltételek, másrészt a demográfiai okok miatt – a többi igényt átmenetileg vendégmunkásokkal kell megoldani – mondta el a Portfolio-nak adott interjúban Hadházy Tamás, a Pensum Group Nyrt. igazgatósági tagja. A vendégmunkások szabályozásáról szóló új törvény szerinte átgondoltabb, a magyar munkaerőpiac és társadalom sajátosságait jobban figyelembe véve fog megszületni. A szakember szerint be kell látni, hogy a magyar munkaerő-kínálat kimerülőben van, a külföldi munkavállalókat pedig nem azért foglalkoztatják a partnereik, mert olcsóbban dolgoznak, hanem egyszerűen azért, mert rendelkezésre állnak.

Mit gondolnak a kormány új bejelentéséről, amely szerint mégsem kerül sor a vendégmunkások szabályozásáról szóló új törvény alkalmazására? Hadházy Tamás: Váratlanul ért minket, ugyanakkor nem volt minden előzmény nélküli. Az előző törvényt számos kritika érte mind a piaci szereplők, mind a szakértők részéről a szabályozási inkoherencia miatt. Úgy gondolom...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés