Előfizetői tartalom

Új világ indul a gázpiacon

A Nemzetközi Energiaügynökség közzétette a legfrissebb gázpiaci elemzését, a középtávú előrejelzések szerint a földgáz iránti globális kereslet növekedése az egy évtizedes példátlan bővülés után a következő években várhatóan lassulni fog, mivel a fogyasztás csökken a fejlett piacokon.

Kína miatt nő a globális földgázkereslet

Az IEA legfrissebb előrejelzései szerint csökkenni fog az elkövetkező években a globális földgázkereslet növekedési üteme: 2022 és 2026 között átlagosan évi 1,6 százalékos bővülésre lehet szémítani, szemben a 2017 és 2021 közötti évi 2,5 százalékos átlaggal. A jelentés megjegyzi, hogy a 2022-es globális energiaválság bekövetkezése, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója váltott ki, a 2011 és 2021 közötti erőteljes növekedés után új korszakot nyitott a globális gázpiacok számára.

A jelentés szerint az ázsiai és csendes-óceáni térség, Európa és Észak-Amerika érett piacainak teljes gázkereslete 2021-ben érte el a csúcspontot, és az előrejelzések szerint 2026-ig évente 1 százalékkal csökken ezeknek a fejlett piacoknak a kereslete. A megújuló energiaforrások gyorsuló terjedése és az energiahatékonyság javulása a legfőbb hajtóerők a földgáz iránti csökkenő tendencia mögött ezeken a piacokon. Európa számára az Oroszországból származó vezetékes gáz elvesztése az ukrajnai inváziót követően arra kényszerítette a kormányokat, hogy alternatív megoldásokat keressenek az energiabiztonság fenntartása érdekében.

A világ érett piacain zajlik a globális gázfogyasztás közel fele, az itt várható csökkenő kereslet azt jelenti, hogy a növekedés elsősorban a gyorsan növekvő ázsiai piacokra, valamint a Közel-Kelet és Afrika néhány földgázban gazdag gazdaságára koncentrálódik. A várakozások szerint 2022 és 2026 között

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés