Előfizetői tartalom

Napelemek: sokan éppen a legrosszabbkor veszítettek egy évet

Miközben a nem lakossági háztartási méretű napelemes kapacitás a korábban benyújtott igények nyomán az idei első fél évben máris nagyobb mértékben bővült, mint a megelőző évek bármelyikében, addig a hálózatba nem betápláló nagyobb, úgynevezett visszwattos naperőművek piacán visszaesés látszik, ami nagy valószínűséggel összefügg a műszaki követelmények tavalyi szigorításával.

Jelentős visszaesés

Nem csak a hálózatra csatlakozó háztartási méretű és nagy, kereskedelmi célú naperőművek piacain alakultak ki az új beruházásokat hátráltató körülmények éppen az energiaár-krízis legrosszabb időszakában, hanem a hálózatra nem visszatápláló azon napelemes rendszerek esetében is, amelyekkel jellemzően a nagy áramfogyasztású cégek igyekeznek mérsékelni villanyszámlájukat - erősítik meg az új adatok.

Amint az a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH) kikért statisztikából kiderül, míg 2022-ben a korábbiaknál jóval több úgynevezett visszwattos naperőmű létesült, jelentősen nagyobb átlagos és összesített beépített teljesítőképességgel, addig 2023 első félévében beépített teljesítőképesség és darabszám tekintetében is jókora visszaesés történt, amiben vélhetően

jelentős szerepet játszott, hogy egy tavaly bevezetett kötelezettség sok tervezett beruházást megakasztott.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés