Előfizetői tartalom

Magyarország az európai kivételek között, egyre sötétebbek a gazdasági kilátások

Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa (CESEE) növekedése felülmúlhatja az Európai Unió átlagát is, de a Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche (WiiW) bécsi közgazdasági intézet kutatása szerint Magyarország kivételt jelent majd. Hazánk Észtország és Litvánia mellett mindössze azon három ország közé tartozik, ahol zsugorodhat az éves GDP 2023-ban. A WiiW szakértői ráadásul strukturális problémákat látnak a magyar költségvetésben és konjunktúrában.

Első pillantásra úgy tűnik, hogy a CESEE-régió felfelé ívelő pályán van, és 2023 második negyedévében 1,5%-os növekedési rátát produkálhat, meghaladva az EU-s átlagot, amely ugyanebben az időszakban stagnált. A látszólag pozitív statisztika mögött azonban a kihívások és lehetőségek összetett hálója bontakozik ki, amelyet jelentősen befolyásolnak az egyes országok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés