Előfizetői tartalom

Változtatott a NAV, húsbavágóan fontos lesz a cégeknek a partnereik ellenőrzése

Magyarország adóbeszedési rendszere az utóbbi évtizedben jelentős változásokon ment keresztül: 2016 óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellépett abba az irányba, hogy egyszerre ügyfélközpontúbb és rugalmasabb az együttműködésre nyitott adózókkal, míg sokkal szigorúbb a trükközőkkel és csalókkal szemben. Most pedig új szintre léphetnek az adóellenőrzések, mivel az adóhatóság élesben is bevonja a mesterséges intelligenciát a kockázatos szereplők, valamint a nyilvánvalóan csaló adózók kiszűrésében. Mindez pedig komoly feladatokat ró a vállalatokra és a könyvelőkre is. Például sokkal fontosabb lesz a partnerek előzetes üzleti ellenőrzése és az ügyfelek átvilágítása - ismertette a Portfolio-nak Bulátkó Ottó, az RSM Hungary Adóüzletágának menedzsere.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaly megalakult Mesterséges Intelligencia Munkacsoportjának (MIMCS) fejlesztései is hamarosan révbe érnek, és mostantól már az ellenőrzési szakterület bevonásával, leprogramozott algoritmusok mellett, valós időben figyelhet más szempontok alapján is minden céget az adóhatóság. Az új rendszer alapjai abban fekszenek, hogy a NAV rendelkezik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés