Előfizetői tartalom

A szakadék széléről kellett visszarángatni Magyarországot – Sikerült?

Pont ma egy éve annak, hogy Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke egy videóban azonnali 500 bázispontos kamatemelést jelentett be. A lépést a forint gyengülésével indokolták, a közelmúltban pedig maga Matolcsy György MNB-elnök is arról beszélt, hogy az árfolyamválság küszöbén volt Magyarország. Azóta a folyó fizetési mérlegünk egyenlege jelentősen javult, a forint is erősödött az extrém magas kamatszint hatására, viszont a gazdaság megszenvedte a helyzetet, hiszen a finanszírozási kondíciók szigorodása jelentősen visszavetette a hitelezést.

Három nap és jön a Budapest Econimic Forum a magyar gazdaság aktuális kulcskérdéseivel. Még nem késő akár személyesen velünk tartani!

Egy éves Magyarország „whatever it takes” pillanata

Tavaly október 14-én Washingtonból jelentkezett be Virág Barnabás, aki bejelentette, hogy az egynapos betéti tenderek bevezetésével 500 bázisponttal megemeli az irányadó kamatot az MNB. A jegybank alelnöke kiemelte, hogy komoly nyomás alá került a forint, ezért volt szükség a lépésre, amivel egyidőben azt is közölte, hogy az energiaimport fedezésére az MNB kész biztosítani a szükséges devizát.

De ahhoz, hogy értékelhessük a rendkívüli bejelentés súlyát, egy kicsit még vissza kell lapoznunk az időben. Matolcsy György szeptember 27-én jelentette be, hogy 16 hónap után egy 125 bázispontos lépéssel lezárják a kamatemelési ciklust, így 13 százalékra emelkedik az alapkamat. Akkor 405 körül járt a forint az euróval szemben, majd intenzív gyengülési hullám indult be, ami

október 13-án elérte az azóta is csúcsnak számító 434,11-es értéket.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés