Előfizetői tartalom

Ömlik az orosz gáz Magyarországra délről, éppen ezért veszélyes a bolgár húzás

Hónapok óta kb. nettó 20 millió köbméter földgáz érkezik Magyarországra naponta a Török Áramlaton Szerbia felől, Ausztria felől viszont hetek óta szinte semennyi. Éppen ezért tűnik veszélyesnek az a friss bolgár törvény, ami durva költségemelkedést okoz az orosz földgázt továbbító bolgár gáztranzitcégnek. Amint hétvégi cikkünkben bemutattuk, félő, hogy az oroszok ezt átterhelik a magyar állami cégre, sőt a gázszállítások akár le is állhatnak a Török Áramlaton. A Szerbia felől érkező jelentős gázimportnak egyébként lényeges szerepe lehetett abban, hogy szinte teljesen megteltek a magyar gáztárolók a fűtési szezon kezdetére.

Pénteken hirdették ki azt a bolgár törvényt, ami az orosz fölgáztranzitra megawattóránként 10,2 eurós „energia-hozzájárulást” vezetett be. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a lépést. Azt is vázolta, hogy a magyar kormány a törvény alkalmazásának megakadályozását szeretné, különben akár le is állhat a Bulgárián keresztül...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés