Előfizetői tartalom

Hatalmas a kihívás Magyarország számára - Megmarad az importfüggőség?

A következő 5-10 évben óriási átalakulás, illetve növekedés várható a hazai villamosenergia-termelésben és felhasználásban, ami nagy fejlesztési feladatot ró a rendszerirányítóra és az elosztókra, miközben a fejlesztések, valamint a szabályozási környezet megújítása már az elmúlt időszakban sem tudott lépést tartani a változásokkal (lásd a napelemes rendszerekre vonatkozó hálózati korlátozásokat). Az előttünk álló időszakban az új technológiák terjedésének gyorsulnia kellene, ha nem akarjuk, hogy a világ elszaladjon melletünk, de ez egyáltalán nem garantált, ha a gazdasági környezet kedvezőtlenül alakul -  derül ki  a Mavir által az elosztó társaságokkal, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal közösen elkészített 2023-as Hálózatfejlesztési Tervből.

A Hálózatfejlesztési Terv legújabb, 2028-as és 2033-as évig előre tekintő 2023-as változata a korábbiakhoz hasonlóan több dokumentumból áll, melyek közül az egyik legérdekesebb a hálózatfejlesztési keretek várható alakulását bemutató anyag. A dokumentumot a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ugyan még nem hagyta jóvá - ahogyan a Hálózatfejlesztési Terv (HFT) többi elemét sem -, de mivel ez a MEKH terv készítésében való közreműködése miatt is valószínűsíthető, az anyag sokatmondó arra vonatkozóan, hogy hogyan látják a hálózat jövőjét az e szempontból legfontosabb szereplők.

A hazai villamosenergia-ellátás biztonsága felett őrködő Mavir vezetésével készült dokumentum (A magyar VER természetviselkedései 2023) két fő lehetséges forgatókönyv (természetviselkedési koncepció), egyes számmal egy kedvezőtlenebb és kettes számmal egy kedvezőbb fejlődést feltételező lehetséges pálya mentén vizsgálta meg a kilátásokat, melyek a változók miatt jelentősen eltérnek egymástól.

Az egyik fő eltérés, hogy míg egyik forgatókönyv csak mérsékelten számol uniós költségvetési forrásokkal a Fit for 55 és REPowerEU célokhoz fűződő hazai tervek támogatására (megújulók, e-mobilitás, energiahatékonyság, stb), addig a másik jelentős uniós költségvetési források felszabadulását feltételezi.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés