Előfizetői tartalom

Nem térnek vissza a régi szép idők Magyarországon, de ettől még nincs világvége

Portfolio
Vége azoknak az időknek, amikor alacsony kamatok és infláció mellett magas volt a növekedés, és most a költségvetésnek sincs tere a gazdaság élénkítésére, emiatt a korábbi évekbe látott 5% körüli növekedés sem reális már - mondták el a közgazdászok a Portfolio Budapest Economic Forumán. A konferencián a magyar munkaerőpiac kilátásairól is szó volt, ahol a beszélgetésben részt vevők egyetértettek azzal, hogy a magyar munkavállalók helyzete a magas nominális béremelkedés ellenére sokat romlott az elmúlt 1-2 évben, és abban is egyetértés mutatkozott, hogy a munkaerőhiány problémáját nem lehet egyhamar orvosolni. Az egyik panelbeszélgetésen szó volt a globális kilátásokról, és itt sem volt rózsás a hangulat: a nagygazdaságokban csak lassú helyreállás várható, miközben jelentős a kockázata egy újabb ársokknak. Ha ez megtörténik, annak súlyos következményei lesznek.

Szép lassan áll helyre a világ, de a kockázatok súlyosak

Az amerikai gazdaság teljesítményét mindenki döbbenten figyeli: arról volt szó, hogy a monetáris szigorítással együtt a gazdaság beleáll a földbe. Ehhez képest az amerikai gazdaság olyan, mint a „zombik a filmben: belelőttek már három tárat, és még mindig jön” – mondta Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központjának igazgatója a Budapest Economic Forumon. Elmondása szerint a fiskális stimulus kifutásával visszaesés lehet, de a Demokrata Párt nem szeretné, ha a választások előtt állna földbe az amerikai gazdaság.

Tardos szerint most vagyunk abban a szakaszban, amikor az amerikai jegybank a kamatemeléssel próbálja lassítani a gazdaságot, és általában a monetáris szigorítási ciklust recesszió követi. „A puha landolás időnként megvalósul, időnként nem” – mondta, de szerinte nem lehet megmondani, hogy a puha landolás megvalósítható-e, a legnagyobb kérdés most az, hogy lassulás vagy recesszió lesz-e.

Minden recesszió puha landolással indul

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés