Előfizetői tartalom

„Olyan egy számjegyű inflációt várunk, amitől nyugatabbra pánikrohamot kapnak”

Rosszul hasznosuló beruházások, túlzott külső kitettség, valamint a költségvetés rossz prioritásai okozhatnak súlyos problémákat rövid- és középtávon is Magyarországon. Bár az infláció lassul, annak szintje még világszinten is magas, és megakadályozza, hogy a kormány visszatérjen a magasnyomású gazdaságpolitikához – ezeket a kockázatokat látják a legnagyobb kihívásnak rövid távon Bod Péter Ákos és Surányi György korábbi jegybankelnökök, valamint Oszkó Péter, volt pénzügyminiszer, az OXO Holdings vezérigazgatója. Mint az a Portfolio Budapest Economic Forum 2023 konferenciájának panelbeszélgetésén elhangzott, több lefelé mutató kockázatot látnak a közel jövőben, ami miatt nem mernének egy komolyabb fellendülésre fogadni.

Bod Péter Ákos egyetemi tanár a beszélgetés alaphangját azzal adta meg, hogy szerinte nehéz megítélni, hogy az idei évünk jobban sikerült, mint a tavalyi: a 17-18 százalékra várt éves magyar infláció továbbra is nemcsak az európai rangsort vezeti, de a világ egyik legmagasabbja. Miközben valóban megfigyelhető, hogy lassul a pénzromlás üteme, számos külső hatás felfelé...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés