Előfizetői tartalom

Európa élmezőnyébe került Budapest, de sok régiónk helyzete elkeserítő

A top10 európai régió között szerepel Budapest a magasan képzett munkavállalók aránya alapján. Az Eurostat tavalyi adatok szerint összeállított felmérése szerint a magyar fővárosban a foglalkoztatottak közel kétharmada sorolható a magasan képzettek körébe, amely jóval meghaladja az EU-átlagot (44%). Utóbbi szintet a többi hét magyarországi régió mutatója nem éri el, de sok más EU-tagállamban is megfigyelhető, hogy csupán a főváros mutatója haladja meg az uniós átlagot.

Tavaly az EU-ban a 25-64 éves foglalkozatottak 44,2%-a (mintegy 80 millió ember) számított magasan képzett munkavállalónak – közölte az Eurostat. Magasan képzett munkavállalók közé az EU statisztikai hivatalának felmérése azokat sorolja, akiknek szakmája a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) foglalkozási osztályozásában (ISCO) az első három kategória (managers, professionals, technicians and associate professionals) egyikébe sorolható.

Őket nevezik magasan képzetteknek

  • A managers kategóriába a gazdasági, igazgatási, érdekképviseleti vezetők, illetve törvényhozók tartoznak;
  • míg a professionals kategóriába a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő foglalkozások kerülnek (pl. mérnökök, orvosok, tanárok, közgazdászok);
  • a technicians and associate professionals kategóriába pedig egyéb, felső- vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozásokat sorolnak (pl. technikusok, ápolók).

Az UNESCO nemzetközi oktatási osztályozási rendszerében (ISCED) viszont az iskolai végzettség alapján azokat nevezik magasan képzetteknek, akik felsőfokú szakképzésben (rövid ciklusú felsőfokú képzésben) végeztek vagy egyetemi (alap-vagy mesterképzési) diplomát szereztek.

Stockholmban közel 75%-os a ráta

Az EU 242 régiója közül Franciaország egyik tengerentúli megyéjén (Mayotte) kívül mindegyikben rendelkezésre állnak adatok a magasan képzett munkavállalók arányáról. Eszerint

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés