Előfizetői tartalom

Most kiderül, valójában mennyire van jó bőrben az amerikai gazdaság

A héten több fontos esemény, illetve adat is lesz, melyek akár komoly piaci reakciót válthatnak ki. Itthon az MNB Monetáris Tanácsa ül össze, hogy az alapkamat és az irányadó ráta szeptemberi összeolvadása után döntsön a hogyan továbbról. Az eurózónában is kamatdöntő ülést tart az EKB kormányzótanácsa, miközben a tengerentúlon a harmadik negyedéves előzetes GDP-adat érkezik.

Rövid hetünk lesz, hiszen hétfőn nem csak nálunk lesz nemzeti ünnep, máshol sem várható érdemi esemény, illetve makroadat megjelenése. Kedden viszont beindul az élet, a KSH reggel a keresetek friss statisztikáját teszi közzé, majd délután érkezik magyar szempontból a hét legfontosabb eseménye, az MNB Monetáris Tanácsának kamatdöntő ülése. A jegybank egy hónappal ezelőtt olvasztotta össze az alapkamatot és az irányadó rátát 13 százalékon, kérdés, hogy innen milyen lépéssel folytatja majd. Alapesetben további lazításra lehet számítani, de óvatos lehet az MNB továbbra is. A legtöbb szakértő szerint az eddigi havi 100 bázispontnál kisebb ütemben folytatódhat a kamatvágás. Külföldön elsősorban az előzetes beszerzési menedzserindexekre lehet érdemes figyelni, a nap első felében Európában, majd délután Amerikában publikálják a konjunktúramutatót.

2023. október 23-29. makronaptár
Magyar makrogazdaság
október 24. kedd 8:30 KSH Keresetek aug.
október 24. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
október 24. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
október 24. kedd 15:00 MNB Közlemény  
október 26. csütörtök 8:30 MNB Lakásárindex Q2
október 27. péntek 8:30 KSH Népmozgalom szept.
október 27. péntek 8:30 KSH Munkanélküliség szept.
október 27. péntek 8:30 KSH Foglalkoztatottság szept.
Nemzetközi makrogazdaság
október 24. kedd 9:15 Franciao. Beszerzési menedzserindex (előzetes) okt.
október 24. kedd 9:30 Németo. Beszerzési menedzserindex (előzetes) okt.
október 24. kedd 10:00 EU Beszerzési menedzserindex (előzetes) okt.
október 24. kedd 15:45 USA Beszerzési menedzserindex (előzetes) okt.
október 25. szerda 10:00 Németo. IFO hangulatindex okt.
október 26. csütörtök   EU EU-csúcs  
október 26. csütörtök 14:15 EU EKB kamatdöntés  
október 26. csütörtök 14:30 USA Tartós fogyasztási cikkek megrendelése szept.
október 26. csütörtök 14:30 USA GDP (előzetes) Q3
október 26. csütörtök 14:45 EU Christine Lagarde sajtótájékoztatója  
október 27. péntek 14:30 USA PCE infláció szept.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

A mozgalmas keddi nap után „cserébe” szerdára alig marad említésre méltó adat, csak a német IFO gazdasági hangulatindex érdemel említést. Csütörtökön aztán megint jön egy mozgalmasabb időszak, hiszen reggel megjelenik az MNB második negyedéves lakásárindexe, majd a nap második felében az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntése mellett a harmadik negyedéves előzetes amerikai GDP-adat hozhat kilengéseket a piacon. Az elmúlt hónapokban egyre több az amerikai gazdaság puha landolásával kapcsolatos szakértői vélemény, most kiderülhet, valójában mennyire ellenálló az USA gazdasága.

A hét utolsó munkanapjára is jutnak lényeges adatok, a KSH a munkanélküliség friss statisztikáját publikálja a népmozgalom adata mellett pénteken. Amerikában pedig a Fed által kiemelten figyelt PCE infláció szeptemberi adata lehet érdekes piaci szempontból.  

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés