Előfizetői tartalom

Zuhannak az energiaárak, mégsem lesznek olcsóbbak az éttermek és a szállodák Magyarországon

Akár 50 százalékkal is mérséklődhetnek egyes éttermek és hotelek energiaköltségei. Ennek hatására több, korábban bezárt étterem újranyitott, a hoteleknél pedig már idén is bővítés volt, jövőre pedig – a jelentős számú külföldi vendég miatt – még nagyobbat ugorhat a szállodai szobakínálat. Az energiaárak csökkenése azonban biztosan nem hozza el az olcsóbb nyaralást.

Az energiát a mindenkori piaci áron vásárló éttermeknek már az áresésel párhuzamosan egyből alacsonyabbak lett az energiaszámlájuk. A fix áras – jellemzően 6 hónapos – konstrukciót választók a szerződésük lejáratát követően tudtak az alacsonyabb árakon újra szerződni, így a villamosenergia esetében érzékelhető volt már az árcsökkenés – válaszolta a Portfolio megkeresésére Semsei Rudolf, a Magyar Vendéglátó Ipartestület alelnöke.

Voltak olyan éttermes vállalkozók, akik a tavalyi év végén, magas áron, fix 1 éves szerződést kötöttek. Ők csak jövőre érzékelik majd a csökkenő energiaárak okozta könnyebbséget. „A gáz esetében jellemzőbb az 1 éves szerződési időszak, ami október 1-jétől tart következő év szeptember végéig, így itt az első alacsonyabb összegű számla majd novemberben érkezik” – részletezte Semsei Rudolf. Megerősítette azt a Portfolio által korábban már többször jelzett piaci trendet, hogy idén a változóáras szerződést választók jártak jobban, így nőhetett az újraszerződéskor ilyen konstrukciót választók aránya.

Nem lesz olcsóbb az étterem

Mindenképpen lehet számítani arra, hogy csökkennek az energiaköltségek, de ennek mértéke minden étteremnél más és más lehet

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés