Előfizetői tartalom

Hamarosan fontos fordulóponthoz ér a világ, de még ez is kevésnek tűnik

A Nemzetközi Energiaügynökség minden évben kiadja energiapiaci előrejelzését, amelyben jellemzően izgalmas prognózisok szerepelnek. A 2023-as kiadvány egyik legizgalmasabb üzenete, hogy a tiszta energiára való áttérés momentuma elég erőssé vált ahhoz, hogy az IEA alapforgatókönyve szerint a szén, a kőolaj és a földgáz iránti globális kereslet tetőzzön 2030 előtt. A tetőzést viszont várhatóan nem követi meredek keresletcsökkenés, és ha az előrejelzésnek megfelelően e fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet magas szinten marad, akkor a változás messze nem elegendő a globális klímacélok eléréséhez.

Tetőzik az olajkereslet

Az IEA kedden közzétett éves World Energy Outlook című kiadványában azt írta, hogy alapforgatókönyve szerint

az olaj-, földgáz- és szénkereslet tetőzni fog ebben az évtizedben.

Az előrejelzett csúcs nem jelenti azt, hogy a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztása gyors zuhanásnak indul. Az IEA szerint ezt valószínűleg "egy éveken át tartó hullámzó platózás" követi majd. Azonban a dolgok jelenlegi állása szerint a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet továbbra is túl magas marad ahhoz, hogy a Párizsi Megállapodásban kitűzött cél, a globális átlaghőmérséklet éves emelkedésének 1,5 Celsius-fokra való korlátozása elérhető közelségben maradjon.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés