Előfizetői tartalom

Minden erejét beveti Izrael, hogy leverje a Hamászt: a pénz egy percig nem lesz akadály

A Hamász akciója a súlyos emberi áldozatokon túl Izraelnek pénzben kifejezhető károkat is okozott, de a háború valódi költsége attól függ majd, hogy hol, meddig és ki ellen zajlik a konfliktus. Mivel a fejlett izraeli gazdaság a múltban is ellenállónak bizonyult, és kifejezetten jó erőben fordul rá a háborúra, az első becslések optimisták a várható gazdasági károkkal kapcsolatban. Csakhogy az előrejelzők alábecsülhetnek egy fontos tényezőt: ez a háború más, mint az eddigiek – és a legrosszabb talán még hátra van.

A palesztin Hamász október 7-i Izrael elleni terrortámadása háborút indított el a Gázai övezetet uraló szunnita szervezet és a zsidó állam közt: Gázából váratlanul kitörve a Hamász néhány száz fegyverese izraeli városokat dúlt fel az ország déli részén, civileket ölt meg, miközben a szervezet Izrael egész területét heves tüzérségi támadás alá vette. Izrael a támadókat pár nap alatt kiszorította saját területéről, de az országot sújtó tüzérségi támadások továbbra is hevesek maradtak.

Izrael azonnal válaszcsapásba kezdett, amely egyelőre légicsapások formájában nyilvánult meg, a Gázai övezetet a Hamász inváziója óta heves támadások érik. A várakozások szerint az Izraeli Védelmi Erők szárazföldi offenzívát indít Gáza ellen, jelentős erőket vontak össze az övezet határa mentén. Izraelt északról, Libanon felől is csapások érték, amelyeket a megtámadott ország viszonzott. Felvetődött, hogy a Hamászon kívül más szervezet vagy állam (a libanoni Hezbollah és Irán) is részese volt az Izraelt ért támadásnak, és a háború kilátásaival kapcsolatban is óriási a bizonytalanság.

Az áldozatok száma már most is sokkal magasabb, mint a felek korábbi konfliktusai során: izraeli oldalon majdnem másfélezer elhunyt és több ezer sérült, palesztin oldalon majdnem ötezer halott, és több mint tízezer sérült. Mindkét oldalon az áldozatok többsége civil. A szörnyű emberi áldozatok mellett a háborúnak komoly geopolitikai következményei lehetnek,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés